Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
ESCOLA VALENCIANA
14.000 persones participen a la XXV trobada d'escoles en valencià

Vint-i-cinc anys després de la primera Trobada de la Vall d'Albaida, Ontinyent torna a acollir la Festa per la Llengua de la comarca, en un acte lúdic i reivindicatiu que obre el període de celebracions i trobades en defensa del valencià

02/04/2012 Llengua
Dissabte passat es va celebrar a la Vall d'Albaida la primera trobada d'escoles en valencià que obre un cicle d'esdeveniments en defensa de la llengua que s'allargarà fins el mes de juny amb un total de 15 trobades comarcals. Aquestes trobades tenen per objectiu reivindicar un sistema educatiu públic i de qualitat, on Escola Valenciana posarà especial èmfasi en la concreció d'un Decret de Plurilingüisme que garantesca el domini del valencià per part de l'alumnat.
 
La Festa per la Llengua va començar a les 4 de la tarda amb una cercavila acompanyada de diversos grups i colles de dolçainers i tabaleters. Durant la tarda hi va haver diverses exposicions, exhibicions i el lliurament dels Premis Sambori de la comarca i es van realitzar més d'un centenar de tallers organitzats per diversos centres educatius, associacions i entitats. A la vesprada, com a cloenda de la jornada, va tindre lloc el concert de La Gira, la 7a edició del festival itinerant de música en valencià d’Escola Valenciana, on van actuar els grups Atzukak i Kaoba.
 
Decret sobre el Plurilingüisme
 
L' esborrany del Decret sobre el Plurilingüisme aprovat per la Conselleria d'educació i actualment aturat gràcies a les mobilitzacions socials que es van dur a terme, pretén reduir el Programa d'Ensenyament en Valencià (PEV) i el Programa d'Immersió Lingüística (PIL), que segons Escola Valenciana, “són els que millors resultats educatius han donat en més de 28 anys de vigència”. Per altra banda, el Programa d'Incorporació Progressiva (PIP), més conegut com a “línia en castellà”, passarà a denominar-se Programa Plurilingüe en castellà. Segons Escola valenciana, “això suposa atacar la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, una llei consensuada fa 28 anys per tots els representants socials valencians”.
 
Durant la jornada, el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, va explicar la trobada del 15 de març amb la Conselleria d'Educació, en referència a l'aprovació de l'esborrany de Decret sobre plurilingüisme. Moreno va subratllar la importància i la necessitat del diàleg amb la Conselleria per tal “d'intercanviar punts de vista i així intentar millorar-lo i concretar-lo en una proposta última de Decret que siga molt més clara i concisa.” També va recordar que calia que el Decret “el puguem enriquir entre tots, perquè tots els implicats volem el millor per a l'alumnat valencià”, criticant el fet que totes les mesures vagin destinades al coneixement de l'anglès i no pel del valencià. Els representants de l'entitat van insistir en la necessitat que la Conselleria tingui en compte la opinió de les Unitats per l'Educació Multilingüe de les Universitats Valencianes on estan els màxims experts en aquest tema. “Si des del Consell es vol respectar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià caldrà que tinga en compte tots aquest postulats, sinó clarament, en la seua proposta de Decret, el valencià queda marginat de nou”, va assegurar el president d’Escola Valenciana.
 
Els representants de l'entitat van recordar que les línies en castellà són les més implantades al sistema educatiu i que actualment només el 34% de l'alumnat té l'oportunitat d'estudiar en els programes d'ensenyament en valencià, els programes que el nou decret preveu reduir. “Davant d'aquesta situació, què passarà amb el 66% de l’alumnat valencià que estudiarà en el denominat Programa Plurilingüe en Castellà? Com es garanteix que més de la meitat de l’alumnat domine el valencià si no es garanteix l’aprenentatge del valencià en assignatures que no siguen la de llengua?”, es va preguntar Moreno.

Un nou model educatiu plurilingüe de qualitat
 
Des de la Comissió d'Educació de l'entitat Escola Valenciana ja han anunciat pel pròxim dimarts 3 d'abril, una reunió amb els principals agents de la comunitat educativa per tal d'explicitar públicament un front consensuat respecte a les necessitats i aportacions que necessita un model plurilingüe valencià definitiu. Moreno va aprofitar la jornada per emplaçar a tota la ciutadania i a la comunitat educativa a vetllar pels models òptims d'educació plurilingüe.

El president del a Coordinadora per la Defensa i Ús del Valencià va recordar la importància de les Trobades en un context educatiu tan complicat com l’actual, i va animar a la participació activa de la gent de la comarca i del País en les Trobades d'enguany per demostrar i visualitzar un rotund sí al valencià i no a les retallades en l’educació pública i de qualitat valenciana.

L'entitat ha valorat molt positivament la primera trobada d'aquest conjunt d'actes que es celebraran a la comarca durant la primavera del 2012, i ha volgut agrair que, 25 anys després d'aquella primera manifestació lúdica i reivindicativa que va aplegar més de 3000 persones envaint els carrers d'Ontinyent, s'hagin anant ampliant fins a triplicar la participació i aconseguir arribar en aquesta edició de les Trobades on s'han aplegat 14000 persones als carrers de la capital de la Vall d'Albaida, per constatar que l'ensenyament en valencià és la clau de l'ensenyament de qualitat.
 
 
DATES I LLOCS DE LES TROBADES 2012
 
31 de març - ONTINYENT (la Vall d'Albaida)
20 al 28 d'abril - BARCELONA (Espai País Valencià)
22 d'abril - GUARDAMAR (el Baix Vinalopó i el Baix Segura)
22 d'abril - ANTELLA (la Ribera)
27 d'abril - ALACANT (l'Alacantí - Secundària)
29 d'abril - MUTXAMEL (l'Alacantí - Primària)
29 d'abril - EL GRAU DE CASTELLÓ (Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló)
5 de maig - ROTGLÀ I CORBERÀ (la Costera)
6 de maig - NOVELDA (Les Valls del Vinalopó)
13 de maig - VALÈNCIA (el Camp de Túria, el Camp de Morvedre, l'Horta Nord, València i l'Horta Sud)
13 de maig - LES COVES DE VINROMÀ (Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló i Maestrat Viu)
19 de maig - VILALLONGA (la Safor-Valldigna)
26 de maig - EL POBLE NOU DE BENITATXELL (la Marina Alta)
2 de juny - BENIMANTELL (la Marina Baixa)
2 de juny - ALCOI (l'Alcoià i el Comtat)
 
 
DATES I LLOCS DELS CONCERTS DE LA GIRA 2012
 
17 de març - Concert de Falles – Burjassot.
31 de març - Ontinyent – Parc Ausiàs Marc.
4 de maig - Antella – Poliesportiu Municipal
21 d’abril - Barcelona
11 de maig - València – IES Ferrer i Guàrdia
19 de maig - Vilallonga
26 de maig - El Poble nou de Benitatxell
27 de maig - Alacant – Parc del Palmeral
15 de juny - Fesfoc – Concert de Fogueres a Alacant. Bulevar del Pla
5,6 i 7 de Juliol - Feslloch – Benlloc



Valora
Vídeos
Presentació Trobada 2012 Escola Valenciana
Trobada escoles en valencià 2012
Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  4. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  5. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  6. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  7. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
  8. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  9. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  10. L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid