Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Funció Pública
Els Xeremiers recorden davant del Parlament que "el decret de Nova Planta és l'inici de tot"

Després de caminar 35 quilòmetres tota la nit sonant entre Inca i Palma, van anunciar davant del Parlament Balear noves mobilitzacions en defensa de la llengua.

22/04/2012 Llengua
La marxa del Xeremiers per la Llengua es va iniciar ahir cap a les 3 de la matinada a la plaça Santa Maria la Major d'Inca amb una trentena de persones i va finalitzar ahir amb migdia a les portes del Parlament amb unes tres-centes que es anar afegint durant el recorregut.

Un cop van sortir d'Inca van enfilar per la carretera vella, travessant els pobles Binissalem, Consell, Santa Maria, Es Figueral i Es Pont d'Inca. Per l'interior dels pobles els xeremiers no van sonar per no desvetlar els veïns.

A Es Figueral, la marxa va arribar poc després de les 8, on els esperaven unes cinquanta persones que els hi van donar la benvinguda amb aplaudiments. A continuació la cooperativa “Coanegra” els va oferir a tots els assistents un refrigeri i una mitja hora després un dels xeremiers va fer una lectura del manifest, just abans de tornar a emprendre la marxa, al son de les xeremies.

Els marxaires van entrar a Palma pel carrer Aragó on es va fer una concentració i es van afegir Jaume Bonet i Tomeu Amengual, que van protagonitzar la vaga de fam per la llengua, i que van rebre un gran aplaudiment dels assistents, i després es van dirigir cap al Parlament, on van  llegir de nou el manifest  en defensa de la llengua.

El manifest recorda el dret de Nova Planta

El manifest que va llegir el metge i xeremier Carles Amengual anava dirigit, precisament, als diputats del Parlament. Per això el va recitar davant la porta de la institució, tancada i barrada, però protegida per agents de Policia.

El text recorda que l'any 2015 es compleix el 300è aniversari de l'entrada en vigor dels Decrets de Nova Planta, "cal recordar-ho, ja són el conjunt de lleis promulgades per Felip V després de guanyar la guerra de Successió per mitjà dels quals abolí els furs dels regnes de la Corona d'Aragó", i per tant "el decret de Nova Planta és l'inici de tot". Així com el decret de l'anell de ferro, que, al segle XIX, servia per castigar els infants que parlaven en català a l'escola.

També recorda els drets dels mallorquins com a parlants basant-se en la legislació internacional, les declaracions de l'ONU i el pensament del Dalai Lama". Sobre el dret internacional, Amengual remarcava un document del Parlament Europeu que indica que la política lingüística de Bauzá "contravé" el Tractat de Lisboa, la Carta dels Drets Fonamentals i diverses resolucions del Consell Europeu de les Llengües Regionals.

El text finalitza tot dient "Us demanam, senyores i senyors diputats del Parlament de les Illes Balears, que siguin respectats els drets fonamentals del nostre poble" i "que no modifiqueu l'actual Llei de funció pública"


Noves mobilitzacions

Segons el Diari de Balears, després de llegir el manifest, van anunciar que les mobilitzacions per la llengua continuaran. A partir de divendres vinent, a Can Alcover, cada setmana es farà una marató de 24 hores seguides de lectura de textos en català. Serà de divendres a les set de l'horabaixa a dissabte a la mateixa hora. I els vuit dies anteriors a la votació de la modificació de la Llei de funció pública, prevista per al juny, es llegiran textos en català sense aturar fins que els diputats no alcin la mà.

Els promotors de la marxa: Carles Amengual i Antoni Torrens


Els promotors de l'acte són l'homeòpata i sonador selvatgí Carles Amengual, qui, un cop per setmana, sol pujar a peu a Lluc sonant les xeremies i l'apotecari i activista cultural pobler Antoni Torrens.

Torrens és també el promotor de la trobada de xeremiers i la fira de lutiers que es fa a cada any sa Pobla -que en la darrera edició congregà més de 400 sonadors- i de la festa de Sant Antoni que el darrer cap de setmana de gener se celebra al barri barceloní de Gràcia.




 
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid