El comunicat explica que milers de persones es van oposar a "una actuació policial il·legítima que vulnerava de manera flagrant el dret de reunió i manifestació". Afegeixen que la reacció policial, que tothom va poder veure a través dels mitjans de comunicació, va generar "un rebuig massiu de l'opinió pública". I afirmen que "moltíssimes persones van ser agredides, es van enfrontar a situacions vexatòries o van quedar recloses enmig de la plaça durant hores". Conclouen que "l'exercici de la violència no va ser proporcionat ni de bon tros", segons informa el setmanari la Directa.
Tot i que alguns agents agressors ja han estat identificats
En aquest marc, un grup de 56 persones van interposar una querella el passat 13 d'octubre contra aquesta actuació policial, per tal que es realitzés una investigació judicial i que la situació viscuda "no quedés impune". La querella va ser acceptada i es va iniciar un procediment pel jutjat d'instrucció 4 de Barcelona. No obstant això, el passat 1 de març, el jutge Josep Maria Miquel Porres va decidir posar fi a la fase d’instrucció sense que s'hagi realitzat una completa investigació del cas. Davant l'arxivament de les actuacions, les persones querellants expliquen que no s'han dut a terme les diligències de prova sol·licitades per l'acusació, no s'ha pres declaració a les persones que han interposat la querella, no s'han valorat moltes de les proves aportades, no s'ha realitzat "cap tipus de diligència" tendent a identificar als autors "d'agressions i vexacions manifestes", així com, tampoc s'ha tingut en compte que "hi ha agents responsables de situacions greus que ja han estat identificats".
Consolidació de la impunitat policial
A mode de valoració, creuen que l'arxivament de les actuacions suposa "la consolidació de la impunitat davant els excessos dels Mossos d'Esquadra". La querella del 27 de maig "no només representa la denúncia d'uns fets extremadament greus, sinó que també ha suposat un pas important en la lluita contra els abusos policials". Conclouen el manifest amb quatre punts: Rebuig de l'arxiu del procés penal incoat pels fets del 27 de maig, una decisió judicial com aquesta empara la impunitat policial, és necessari que es reobri el procés penal i que es dugui a terme una investigació rigorosa i ll'exigència de la dimissió del Conseller d'Interior Felip Puig i del Director General de la Policia, Manel Prat, així com de tots aquells agents que van tenir responsabilitat en l'actuació policial d'aquell dia. Per a adherir-se al comunicat es pot enviar un mail, abans del dimecres 7 de Març, a: som27m@gmail.com