El rei Juan Carlos I "va expressar una comprensió inusual i bona voluntat amb els militars lleials a Franco que volien abolir la jove democràcia" durant el cop d'estat del 23 de febrer del 1981. És una informació que destapa aquest diumenge el setmanari alemany Der Spiegel, el qual ha publicat un informe del llavors ambaixador d'Alemanya a Madrid, Lothar Lahn.
Segons aquest informe, que ha sortit a la llum 31 anys després de ser elaborat, el 23-F, quan els militars espanyols van intentar prendre el poder, "el rei espanyol òbviament albergava simpaties pels rebels".
Després d'una reunió privada que va mantenir amb el rei al Palau de la Zarzuela unes setmanes després del cop, Juan Carlos I de Borbón va explicar a Lahn que els militars "només volien el mateix al que tots aspirem, és a dir el restabliment de l'ordre, la disciplina, la seguretat i la calma". En aquest sentit, segons es desprèn de l'informe, el monarca "no sentia ni fàstic ni ràbia envers els actors, sinó que va mostrar comprensió, sinó simpatia". Lahn va informar al govern alemany de les paraules "gairebé de disculpa" que el monarca va dedicar als militars revoltats contra el govern espanyol d'Adolfo Suárez.
A més, l'ambaixador alemany assegura també que el monarca volia intercedir en els tribunals militars i governamentals perquè als rebels "no els passés res massa greu" ja que els colpistes "volien el millor". L'intent de cop d'Estat seria "oblidat tan aviat com sigui possible", diu l'informe, que també assenyala que el Cap de l'Estat culpava de l'intent militar el president elegit a les urnes, Adolfo Suárez. Segons va dir el rei a Lahn, Suárez "menysprea l'exèrcit", de manera que el monarca li va aconsellar que "tingués en compte les peticions dels militars". Fins que ells "van començar a actuar pel seu compte".
Desclassificació de documents diplomàtics
El govern alemany ha desclassificat aquest i altres documents diplomàtics de l'època, que es publicaran en les properes setmanes en el volum més recent, corresponent a 1981, de la sèrie "Documents de Política Exterior de la RFA". L'autobiografia del també diplomàtic Klaus Wilhelm Platz descriu a Lothar Lahn com "un dels més capaços i experimentats diplomàtics" amb què comptava l'Oficina d'Exteriors de Bonn en els anys 70 del segle passat. Tots dos van compartir destinació a Xile durant alguns anys. Segons el seu testimoni, Lahn "dominava la llengua espanyola". Això li hauria permès conversar en castellà amb el rei.
Lothar Lahn va ser ambaixador de la República Federal Alemanya (RFA) a Espanya entre els anys 1977 i 1982. Quan es va reunir amb el monarca el diplomàtic tenia 59 anys. Lahn ja tenia experiència amb colpistes: havia representat al seu país a Xile durant els anys del cop militar d'Augusto Pinochet el 1973. Lahn va morir el 1994.