Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Racisme
Col·laboració tàcita entre CiU i PxC a Vic

Un repàs a la trajectòria política de l'Ajuntament de Vic amb Vila d'Abadal com a alcalde permet constatar com el pacte d'estabilitat amb els racistes pren forma

12/02/2012 Política
Des del 18 de juny del 2007 quan Josep Maria Vila d'Abadal va ser investit alcalde de Vic fins ara ha plogut molt. L'alcalde, membre d'UDC, ha passat de qualificar el discurs del regidor de PxC a Vic i líder del partit feixista, Josep Anglada, de “xenòfob i racista” i d'afirmar que “no se li ha de donar ni aigua” a mantenir-hi, com aquell qui diu, un pacte d'estabilitat.

Un pacte que es fa visible analitzant l'evolució de la gestió política de CiU a Vic, un anàlisi que acaba constatant l'entesa i col·laboració que hi ha entre els dos grups. Sense anar més lluny, en el ple de dilluns passat, PxC va presentar una moció que demanava suprimir el registre municipal de parelles de fet i que va rebre el suport de CiU, l'únic però indispensable perquè s'aprovés.

El soci de govern de Vic, ERC, es va abstenir, mentre que el PSC, ICV i SI van votar que no i la CUP va decidir no participar-hi.

A més, també es va votar la moció del PSC i Iniciativa demanant que es fes públic el deute que té la Generalitat amb l’Ajuntament de Vic. La proposta, novament, va ser rebutjada amb els vots de PxC i CiU. La regidora de PxC, Marta Riera, va disculpar el govern d'Artur Mas afirmant que els problemes econòmics del Govern de la Generalitat tenen nom i cognom i no són de fa dues setmanes: Montilla, Carod i Saura”.

Tot plegat ho analitza detalladament, i cronològicament, el periodista i escriptor expert en xenofòbia Xavier Rius Sant en un escrit titulat "Pacte d'estabilitat a Vic entre Vila d'Abadal i Anglada?". Rius constata com fets com aquests s'han notat fins i tot en el tractament polític. Tant és així que Josep Anglada ha deixat de burlar-se de Vila d'Abadal com feia el 2010 -per l'Anglada "ho donava tot gratuït als seus amics moritos i negritos", diu Rius-  i ara el tracta amb respecte i s'hi dirigeix com toca. A més, ha deixat ja de retreure-li que ho regala tot als immigrants.

Aprovació de mocions de PxC: padró dels immigrants i negació del dret a vot

Això es deu a la consolidació d'aquest pacte tàcit de col·laboració, tal com denuncia Rius. Un dels punts àlgids seria el vot a favor que CiU va donar a la moció de PxC perquè el govern espanyol no signés el conveni de reciprocitat amb el Marroc pel dret a favor dels immigrants amb més de cinc anys de residència legal a les eleccions municipals. "En tornar a Vic i acceptar l'alcaldia va reconèixer que havia de parlar amb l'Anglada i per mostrar la seva bona voluntat va votar a favor de la moció de PxC", apunta Rius, que subratlla que amb aquesta mesura es vulnerava el vigent Pacte Nacional per la Immigració.

"Des de llavors, moltes votacions les guanyarà per majoria absoluta amb els vots de CiU, ERC i PxC", manifesta Rius.

Un altre dels moments destacats d'aquest pacte de col·laboració de facto va arribar el desembre del 2009 quan, governant Vila d’Abadal en coalició amb els socialistes i ERC, en veure que la popularitat d’Anglada no minvava, va creure que s’havia de “fer alguna cosa per salvar la ciutat” i va fer la proposta de negar el padró als immigrants en situació irregular i denunciar-los a la policia.

Una proposta condemnada al fracàs en ser contrària a la llei però que lluny d’afeblir Anglada li va donar una publicitat mediàtica que mai no hagués aconseguit per si sol, tal com puntualitza Rius al seu escrit.

La CUP i Georgina Rieradavall


Al seu article Rius analitza també l'evolució de la CUP a l'Ajuntament de Vic, remuntant-se a als inicis dels regidors Laia Jurado i Quim Soler i, més tard, de Georgina Rieradavall. En concret, aborda la renúncia, ara fa dos mesos, de Jurado i ho atribueix al desacord de la postura que havia acordat la CUP de no participar a les mocions presentades de PxC en lloc de votar-hi en contra o abstenir-se i intervenir al debat per argumentar la posició tal com s'havia fet fins llavors amb Jurado de regidora.

Segons Rius, aquest fet va possibilitar que en la votació de la moció sobre les parelles de fet Anglada sortís "cofoi del ple, mostrant-se com a veritable crossa del govern en minoria de CiU-ERC" ja que el regidor substitut de Laia Jurado, Nil Puigivilà, encara no havia pres possessió "gràcies a una maniobra d’Anglada sobre l’ordre del dia acceptada per CiU". Precisament la CUP ha denunciat aquest fet, posant en dubte la qualitat democràtica de Vila d'Abadal.

La CUP assegura que "es va acordar que la presa de possessió es faria a l’inici del ple", però un cop començat el plenari i a causa de la negativa de la PxC a permetre el canvi d’ordre, "es va impedir que el nou regidor prengués possessió fins a la part final de l’esmentat ple", per la qual cosa la CUP "es va veure impedida d’exercir els seus drets democràtics amb plenitud durant bona part de la sessió".
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid