Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'ajuntament de Vic nega l'empadronament als immigrants que no tinguin el permís de residència

La CUP de Vic demana a l’Alcalde que retiri aquesta normativa, que la posi a debat i que la replantegi tenint en compte les necessitats de tots els ciutadans de Vic.
 
L'ajuntament de la ciutat de Vic ha pres la decisió de negar-se a empadronar els immigrants que no tinguin el permís de residència. Fins ara, a pràcticament tots els municipis, la pràctica habitual és empadronar tothom que hi visqui i que ho demani, però cal recordar que la darrera reforma de la Llei d'Estrangeria, que acaba d'entrar en vigor, impedeix precisament de fer això, i fins i tot preveu la possibilitat de sancionar els funcionaris municipals que empadronin una persona en situació irregular, segons informa Enfocant.net

07/01/2010 12:33 Drets i Llibertats

A partir d'ara, quan una persona immigrant s'hi vulgui empadronar, li demanaran el permís de residència. En cas de no tenir-lo, disposarà de tres mesos per a presentar-lo, al termini dels quals, si no ho ha fet, serà denunciat a la Policia Nacional, que és qui té les competències d'estrangeria i podria obrir un expedient d'expulsió. Cal recordar que la decisió presa correspon als tres partits que governen l'ajuntament: CiU, ERC i PSC. 

L'ajuntament de Vic està integrat, a hores d'ara, per vuit regidors de CiU, quatre del PSC i dos d'ERC que governen la ciutat, mentre que a l'oposició hi ha un regidor d'ICV, dos de la CUP i quatre de PxC, la Plataforma per Catalunya, formació de caire xenòfob que ja s'ha apresurat a manifestar el seu acord amb la decisió presa.

A la nota de premsa feta pública pel consistori de Vic, s'explica que aquesta mesura pretén "garantir la legalitat de tothom que viu a la ciutat" i es presenta envoltada amb la retòrica políticament correcta de recordar-nos que Vic és una "ciutat d'acollida". També s'hi diu que aquesta normativa no vulnera cap dret de la població, però aquí rau precisament el quid de la qüestió. Encara que no hi hagués denúncia a la policia i amenaça d'expulsió, el fet de no estar empadronat té greus conseqüències pel que fa a la impossibilitat de rebre ajuts socials i, sobretot, perquè sense empadronament no es pot tenir accés als serveis sanitaris ni es pot matricular la canalla a cap escola. De manera que una possible conseqüència futura d'aquesta mesura podria ser la de tenir a Vic una certa quantitat de població infantil que ni pot anar al metge ni pot anar a l'escola. I d'això l'Ajuntament en diu, a la seva nota de premsa, "vetllar per garantir el correcte empadronament de persones nouvingudes" i que "en cap cas es vulnera res".

 

Comunicat de la CUP de Vic

La CUP de Vic considera que la normativa d’empadronament que vol imposar l’equip de govern de l’Ajuntament de Vic (CiU, PSC-PSOE i ERC), és una mesura amb un clar rerefons electoralista i que representa una forma de fer política més pròpia de l’extrema dreta que campa per l’Ajuntament que no pas d’uns partits que s’autoconsideren progressistes. Ni a la pròpia PxC se li hagués ocorregut una mesura com aquesta, que ratlla la discriminació i l’anul•lació dels drets a les persones.


Des de l’inici de l’actual mandat, hem sentit en boca de l’alcalde que a Vic no hi havia autòctons i immigrants, sinó que només hi havia ciutadans. Amb aquesta mesura, la ciutat de Vic tindrà ciutadans i no-ciutadans. Quins són els motius que han decidit l’equip de govern a fer aquest canvi conceptual? Qui és l’equip de govern per decidir els ciutadans que són bons per la ciutat i els que no?


Des de la CUP pensem que no ens podem inventar una normativa estrictament per Vic. Tots volem una ciutat segura, una ciutat amable i on hi visquem amb harmonia, però  aquesta mesura només converteix una problemàtica social en problema policial, amb les consegüents situacions de conflicte
social.

Sembla que per l’equip de govern, els ciutadans nouvinguts són molt útils per a mostrar la diversitat en la cavalcada de Reis, però a l’hora de considerar-los conciutadans de ple dret, aleshores ja no ho tenen tan clar.

Des de la CUP, demanem a l’Alcalde que retiri aquesta normativa, que la posi a debat i que la replantegi tenint en compte les necessitats de tots els ciutadans de Vic.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid