L'últim claustre de l'any de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que s'ha celebrat aquest dijous ha finalitzat amb una mostra clara del descontentament de la comunitat universitària amb les polítiques dutes a terme per l’equip de govern encapçalat per la rectora, Anna Ripoll.
El balanç de l'any 2011 exposat aquest dimarts per Ripoll no ha estat aprovat pels representants dels estudiants, personal docent i investigador (PDI) i el personal d'administració i serveis (PAS). Els resultats de la votació han estat de 92 vots a favor, 99 en contra i 7 abstencions.
Aquest fet excepcional ha obligat Ripoll a plantejar-se la convocatòria d'eleccions anticipades, quan estaven previstes per finals de l'any que ve. Ripoll ha anunciat que pròximament plantejarà al consell de govern de la universitat la convocatòria dels comicis. Ripoll és rectora de la UAB des del 15 de desembre de 2008, quan va obtenir el 56% dels vots.
Retallades laborals i universitàries
El descontentament que s'ha posat de manifest amb la votació de l'informe de Ripoll es deu a les polítiques de retallades laborals al Personal d’Administració i Serveis (PAS) i el Personal Docent Investigador (PDI), a més de l’augment de taxes als estudiants i doctorants. Unes retallades que l’equip de govern va iniciar el curs passat amb el Pla de Racionalització i Millora (PRIM) i que enguany ha agreujat amb el Pla de Xoc.
El Pla de Xoc contempla algunes mesures com la retallada dels serveis de manteniment o neteja, l’augment de taxes als estudiants de màster extracomunitaris, el pagament de 70 euros pel campus virtual o reduccions en les substitucions del PAS.
Precisament per fer front al Pla de Xoc els diferents sectors de la comunitat universitària, agrupats a través de la Plataforma contra el PRIM, han presentat fins a 16 mocions al claustre per tal de frenar algunes de les mesures. D’aquestes 16 mocions se n’han aprovat 12 (vegeu la taula adjunta).
Un cop feta la votació de les mocions, que s’ha fet amb vot secret i al final de les 16 presentacions, s’havia de celebrar un claustre extraordinari on aprovar la reforma de l’estatut. La majoria de representants al claustre, però, han marxat amb una clara voluntat d’impedir el quòrum necessari per aprovar-lo.
D’aquesta manera, la rectora no només ha rebut un vot de càstig en l’informe, sinó que no ha pogut aprovar aquesta modificació. Una reforma que contempla l’adaptació de l’estatut a la LOM-LOU.
200 persones es manifesten per donar suport a les mocions
Mentre se celebrava el claustre 200 persones s’han manifestat des de la Facultat de Ciències i Biociències fins a la porta del rectorat per tal de mostrar el seu rebuig a les retallades i donar suport als representants al claustre que defensaven les mocions.
Al final de la manifestació un membre del PAS, del PDI i d’estudiants han explicat com afecta a cadascun dels sectors el Pla de Xoc i com s’estava desenvolupant el claustre.
El SEPC celebra el suspens de l'informe de Ripoll
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha celebrat la victòria de l'acte de responsabilitat dut a terme per part dels membres del claustre aconseguint que l'informe anual de la rectora no hagi estat aprovat i ha remarcat que el discurs "pobre i justificador del mateix rectorat no ha dubtat ni un moment en donar credibilitat a les mesures retalladores que suposen una precarització de la univeristat pública i de qualitat".
El SEPC anima Ripoll perquè dimiteixi "ja que el lloc que ocupa i la política que està duent a terme no va en consonància amb les reinvindicacions que demana l'alumnat".