Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Normalització linguística
Escola Valenciana, Premi Prat de la Riba 2025

L’Institut d’Estudis Catalans reconeix «l’actitud decidida i constant en defensa de la unitat de la llengua de l’entitat i la seva lluita en favor de la normalització lingüística del País Valencià».

24/04/2025 Llengua

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha distingit l’entitat cívica Escola Valenciana amb el Premi Prat de la Riba, tal com ha anunciat en una roda de premsa celebrada aquest matí a la seva seu. Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, ha destacat «l’actitud decidida i constant en defensa de la unitat de la llengua» d’Escola Valenciana, així com «la salvaguarda d’un model estàndard tan compartit com sigui possible i la seva lluita en favor de la normalització lingüística en els àmbits educatius, culturals i de lleure del País Valencià». A més, ha volgut emfatitzar la resiliència de l’entitat i la seva projecció vers el futur: «tenen la mirada posada sobre el col·lectiu que representa el futur: l’alumnat».

Alexandra Usó i Cariñena, presidenta d’Escola Valenciana, ha afirmat que «el fet que una institució com l’Institut d’Estudis Catalans ens concedeixi aquest guardó és cabdal per a conscienciar la societat que tenim un domini lingüístic propi, comú i que s’ha de treballar des de totes les entitats». Usó ha assenyalat que «el País Valencià es troba en un moment complicat, marcat per l’hostilitat política envers la llengua i la cultura pròpies, valors que com a entitat defensem». Tot i això, ha volgut posar en relleu la resiliència de les persones que formen part d’Escola Valenciana i la força del treball en xarxa i en col·laboració amb altres associacions, universitats i col·lectius a favor de la llengua.

Sobre el Premi Prat de la Riba

El Premi Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans reconeix anualment persones, entitats o institucions que han contribuït a estudiar i difondre els valors culturals, científics o humans de les terres de llengua i cultura catalanes.

Instituït el 1916, el guardó arriba a la 67a edició en honor del polític i intel·lectual Enric Prat de la Riba, que va ser el primer president de l’IEC. En edicions anteriors, han estat distingits amb aquest premi figures destacades com Ramon Pelegero i Sanchis, més conegut pel nom artístic de Raimon, l’arquitecta Carme Pinós i l’artista plàstic Jaume Plensa.

Escola Valenciana, quaranta anys de compromís amb la llengua

Escola Valenciana és una entitat cívica clau en la història recent del País Valencià. Tot i que va ser fundada formalment el 1990, els seus orígens es remunten a mitjans dels anys vuitanta, quan van començar a sorgir les primeres coordinadores de centres educatius per a recuperar l’ensenyament en la pròpia llengua després del franquisme. Tal com explica Alexandra Usó, presidenta de l’entitat, «Escola Valenciana va sorgir d’una necessitat real de les comunitats educatives: calia normalitzar l’estudi de la llengua dins del sistema educatiu valencià».

Actualment, Escola Valenciana està formada per vint-i-nou associacions comarcals i d’àmbit de país. A través de les coordinadores comarcals, es faciliten els projectes i activitats d’Escola Valenciana per tot el territori.

El seu projecte més emblemàtic són les Trobades d’Escoles en Valencià, aplecs lúdics i reivindicatius, que s’han convertit en un veritable moviment social de base en defensa de la llengua.

La primera Trobada va tenir lloc el 20 d’abril de 1986 a Benifaió i, des de llavors, cada any se celebren al voltant de vint trobades comarcals que reuneixen més de 220.000 persones entre famílies, alumnes i mestres.

Altres iniciatives impulsades per Escola Valenciana són La Gira, un circuit de concerts itinerants de música en valencià, el Voluntariat pel Valencià, un programa de parelles lingüístiques i els Premis Sambori de literatura escolar.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid