Els activistes de la campanya han destacat en la seva denúncia la corresponsabilitat del Banco Santander en el genocidi contra el poble palestí que està perpetrant Israel, dies després del trencament de l’alto el foc, que ha reprès la massacre de l'exèrcit israelià a Gaza, amb bombardejos que van assassinar 500 persones en un sol dia, i ja sumen més de 1.000 morts, entre els quals 322 nens i nenes:
- El Banco Santander ha finançat -i continua finançant- empreses del complex militar-industrial que fabriquen i subministren armes a l'exèrcit israelià, i que aquest utilitza per cometre els seus crims i massacres. Concretament, el Santander ha finançat aquests últims anys amb almenys 2.442 milions de dòlars empreses com Boeing, Rolls-Royce, Leonardo, Day & Zimmerman, Oshkosh Corp i Rheinmetall, tal com documenta l’últim informe sobre la banca armada publicat pel Centre Delàs.
- Aquestes empreses finançades pel Banco Santander han produït armes com bombes, artilleria, carros de combat i canons, entre d’altres, que han estat exportades a Israel recentment i se n’ha documentat l’ús per part de l’exèrcit d’Israel contra població civil palestina, en atacs que són investigats com a crims de guerra.
D’altra banda, enguany, la tradicional denúncia davant les entitats financeres i els seus accionistes es produeix en un context de repunt bel·licista en què la Unió Europea ha anunciat 800.000 milions d’euros els pròxims anys per al finançament del complex industrial-militar, principalment l’europeu, i després que els últims anys les grans entitats financeres acumulin beneficis rècord any rere any malgrat les dificultats econòmiques que travessa gran part de la població.
En aquest context, la campanya ha volgut apuntar de nou que el Banco Santander continua sent l’entitat líder de la banca privada espanyola en el rànquing de la Banca Armada 2025 -el número 22 en l’àmbit internacional-.
- En un context d’augment global disparat de despesa militar, el Banco Santander té una cartera gran i diversificada de clients en la indústria de les armes, ja que finança tant grans empreses internacionals com Airbus, Rolls-Royce, Safran, Thales o Leonardo, com empreses de la indústria estatal com Aernnova, Indra, o Sidenor. Segons dades del nou informe que publicarà el Centre Delàs d’Estudis per la Pau aquest mes d’abril, el Santander ha invertit i finançat empreses armamentistes per valor de 2.868,90 milions de dòlars, només en el període 2022-2024.
Aquesta acció de la campanya se suma a les realitzades el 20 i 21 de març a les Juntes d’accionistes del BBVA i el Banc Sabadell. Les activistes tenen previst participar enguany també a la Junta de CaixaBank que tindrà lloc el pròxim divendres 11 d’abril per denunciar de nou les seves inversions en la indústria de la guerra.