Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Quan l'habitatge públic també és part del problema

Fa mesos que s’escampa el nerviosisme a les escales i els passadissos del carrer Pascual Madoz 28-30. Les sospites i advertències han anat corrent de boca en boca entre els prop de quaranta veïns que viuen en aquest edifici de protecció oficial, propietat de l’empresa municipal PUMSA. Sembla que una espasa de Damòcles penja sobre una quinzena d’aquests llogaters: els seus contractes són a punt de finalitzar i l’Ajuntament es nega a confirmar-ne la renovació. De fet, n’hi ha alguns que directament tenen el contracte vençut de fa mesos, i ara viuen en un llimb incert que resulta una veritable agonia per a les afectades.

I cal dir “afectades” en femení, perquè al Bloc Pascual es confirma amb un sol cop d’ull això de la feminització de les capes més vulnerables de la classe treballadora. Aquí la precarietat té rostre de dona. Parlem, per exemple, amb la Susana, una dona que viu sola i sobreviu a força de combinar feines precàries. Fa gairebé vint anys que viu al Bloc Pascual i no sap on podria anar si no li renoven el contracte. Efectivament, en els últims deu anys, els preus del lloguer a Catalunya han augmentat més d’un 55% i les condicions per accedir a un contracte s’han endurit terriblement.

El mercat del lloguer tampoc és una opció realista per a la Maria. Després de patir una fractura greu a les espatlles, està incapacitada per treballar i cobra una prestació que amb prou feines li permet pagar el seu lloguer protegit. És una situació similar a la de la Lourdes, que viu sola i té problemes de mobilitat.

Totes elles han intentat contactar amb els responsables de PUMSA per preguntar per la renovació dels contractes, però en cap cas han obtingut una resposta positiva. La Maria ho té clar:

Aquest últim conflicte se suma al malestar dels llogaters davant de la deixadesa en el manteniment del bloc. La queixa principal és que contínuament pateixen humitats greus i, tot i que han demanat ajuda a la propietat en nombroses ocasions, mai arriba cap solució mínimament efectiva.  A més a més, la Lourdes també recalca que sovint hi ha problemes amb l’ascensor i que l’edifici no està ben adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Durant les últimes setmanes, de fet, la preocupació i la incertesa s’estan convertint en ràbia i determinació al Bloc Pascual. Les veïnes que veuen en perill els seus contractes de lloguer s’han organitzat amb el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya. A través de la seva secció local a Mataró, un sindicat d’habitatge amb 4 anys de presència a la ciutat, el SHSC està aportant assessorament jurídic i suport sindical a la gent del Bloc Pascual.

I sembla que la lluita comença a donar els seus fruits. Després de la roda de premsa del 4 de març, fons de l’Ajuntament s’afanyaven a dir als mitjans que els contractes sí que es renovarien. Tot i que el Sindicat i les veïnes celebren aquest canvi en l’actitud de l’Ajuntament, també alerten que, més d’una setmana més tard, encara ningú ha rebut cap confirmació per escrit.

La Pilar, portaveu del SHSC, lamenta que a hores d’ara cap responsable polític hagi donat la cara per explicar què està passant. La Pilar, però, té molt clar quina és la seva interpretació:

“Els ajuntaments són profundament incapaços de gestionar la gravíssima crisi d’habitatge que estem vivint. Per això, els interessa que hi hagi rotació en els blocs de protecció oficial: perquè doni la sensació que estan ajudant a més gent. Volen que ens barallem per les engrunes d’un parc d’habitatge públic minúscul, que serveix més de propaganda que d’una altra cosa”.

A tot això cal afegir la situació particular d’uns veïns que van accedir al seu pis a través d’una estafa. Pensant-se que estaven llogant el pis, van entregar als suposats arrendadors una suma elevada de diners en concepte de la primera mensualitat i de la fiança. En realitat, però, es tractava d’un pis ocupat il·legalment. Ara, els partits del govern, PSC i En Comú Podem, juntament amb la majoria de partits de l’oposició, han votat a favor de desnonar-los, encara que la família ha manifestat la seva voluntat de regularitzar la situació a través d’un lloguer protegit, i Serveis Socials n’ha acreditat la vulnerabilitat.

La portaveu del Sindicat d’Habitatge de Mataró recrimina el paper de l’Ajuntament:

“Sembla que l´única política d’habitatge que realment coneixen a l’administració pública és el desnonament. En lloc d’oferir solucions reals a la crisi d’habitatge, prefereixen desviar l’atenció cap a l’ordre d’una llista d’espera eterna, quan a la majoria dels que hi estan apuntats mai els arribarà el seu torn”.

Valora
Rànquings
  1. Palma acollirà la II Trobada de Dones dels Països Catalans
  2. 40è aniversari de la manifestació per la llengua de l'MDT aturada per les càrregues indiscriminades de la policia espanyola
  3. Una llei de la selva de societats primitives.
  4. Sant Jordi per la Llengua fa una crida per convertir el Sant Jordi en una diada en defensa del català
  5. Xerrades del sindicat Intersindical-CSC a Girona
  6. Comitès d’empresa dels Jesuïtes, Thau, Joan Pelegrí, Virolai i Maristes es mobilitzaran per la igualtat de jornada amb la pública
  7. La CUP denuncia el tancament de 111 línies a l’escola pública
  8. L'arquitecta i urbanista Maria Sisternas serà assessora al govern municipal de Girona
  9. “Cal garantir els grups singulars per combatre l’estigmatització dels centres”
  10. Un policia espanyol s’infiltra dos anys en l’independentisme de Lleida
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid