La Plataforma ‘Salvem el patrimoni, Salvem la Selva’ ha presentat en roda de premsa a la seu de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) el full de ruta per aturar el Pla Especial Urbanístic (PEU) de la finca del carrer de Camil Oliveres, 2 -coneguda popularment com la Selva-, aprovat per la Comissió de Govern de l’Ajuntament el 24 d’octubre del 2024 i que vol convertir el terreny en una residència de luxe per a gent gran.
La Selva és un espai veïnal de vida comunitària del barri de la Font d’en Fargues i funciona com a refugi climàtic i pulmó verd de la ciutat. El projecte de Caversa SL, propietari del terreny, inclou l'enderroc d'una casa modernista de gran valor patrimonial i afectarà tot l'entorn natural. El solar el conforma una massa forestal de bosc i arbrat de 13.000 m², que inclou jardins romàntics amb gruta modernista; horts comunitaris; fonts; pous; galeries subterrànies, i el conducte d’aigües de Dosrius, limitat per una tanca perimetral que consta d’una sanefa amb unes rajoles que identifiquen històricament la finca.
La Plataforma exigeix la catalogació del terreny com a espai públic i refugi climàtic i demana a l'Ajuntament de Barcelona "la compra, permuta o expropiació per revertir l'espai a la ciutadania". Les entitats consideren que el Pla no respecta les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ratificades per l’Ajuntament en l’estratègia de Biodiversitat de la Unió Europea per al 2030, com a part de la transició ecològica per aconseguir una ràtio de 10/15 m² de zona verda per habitant. A més, la Plataforma denuncia que el PEU tampoc respecta la llei europea de restauració de la natura ni la Llei catalana 42/2007 del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, ja que ambdues obliguen a protegir els espais verds i els ecosistemes urbans que contribueixen a la biodiversitat.
A més de la qüestió mediambiental, la Plataforma acusa l’Ajuntament de no respectar el Conveni Europeu del Paisatge, ratificat per l’Estat espanyol, ni l’article 214 de la Modificació Puntual del Pla General Metropolità del 12 de desembre del 2023 pel que fa als sòls qualificats d’equipament. Al barri hi ha moltes residències de persones grans i aquesta construcció provocaria un desequilibri d’usos, incomplint els criteris establerts per l’Ajuntament.
“L’Ajuntament hauria de liderar aquesta protecció i no fer-li el joc a la propietat. Per això demanem la paralització del pla i la reconsideració dels usos de la finca”, han declarat els activistes, amb l’objectiu de “protegir la salut del veïnat de Barcelona i de les generacions futures, així com la identitat dels barris, en aquest cas, el de la Font d’en Fargues”. “La perifèria no es protegeix patrimonialment com el centre de la ciutat”, han criticat els portaveus de la Plataforma.