Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Gota Freda
La Carrasca-Ecologistes en Acció denuncia a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i al jutjat de guàrdia el depòsit de cotxes de la DANA a Muro

La Llei d'aigües prohibeix tota activitat que puga provocar la contaminació o la degradació del domini públic hidràulic i, en particular, "acumular residus sòlids, runes o substàncies que constituïsquen o puguen constituir un perill de contaminació de les aigües o de degradació de l'entorn". Els fets denunciats poden ser constitutius del delicte contra els recursos naturals i el medi ambient tipificat en l'article 326 del Codi penal.

20/01/2025 Territori
La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha denunciat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i al jutjat de guàrdia el depòsit a Muro de centenars de vehicles procedents de les zones afectades per la DANA. Sembla que la pretensió de l'empresa responsable és retirar-los a poc a poc, a mesura que puga tractar-los en les seues instal·lacions, procés que podria allargar-se mesos.
 
Com ja s'ha informat recentment, els cotxes sinistrats suposen un gran risc ambiental, ja que contenen fluids i elements perillosos que, en la situació de deteriorament que pateixen els vehicles, poden vessar-se sobre el sòl on es troben. Es tracta de contaminants com per exemple hidrocarburs (gasolina i dièsel), olis de motor, anticongelants, refrigerants, líquids de fre, bateries, etc., que majoritàriament presenten característiques de residus perillosos.
 
Justament en les jornades organitzades del 8 al 10 de gener a València pel Centre d'Investigació en Direcció de Projectes, Innovació i Sostenibilitat (Prins) de la Universitat Politècnica de València i el clúster Clean Waste els experts han alertat sobre el perill de la gestió precipitada i incorrecta dels vehicles que s'està duent a terme.
 
Responsables de la Generalitat també han reconegut públicament que "la concentració dels vehicles sinistrats es pot convertir en element contaminant i pot suposar un potencial risc d'incendi".
 
En les denúncies presentades, el grup ecologista destaca que la zona on s'ha amuntonat almenys uns 800 cotxes és sòl no urbanitzable i està a poc més de 20 metres del riu d'Agres, íntegrament dins de la zona de protecció del domini públic hidràulic (zona de policia); a més està tocant dos espais naturals protegits: el Paisatge Protegit del Serpis i el Paratge Natural Municipal Font del Baladre-Fontanars-Riu d'Agres.
 
La denúncia presentada a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer destaca que la Llei d'aigües prohibeix qualsevol activitat susceptible de provocar la contaminació o la degradació del domini públic hidràulic, i, en particular:
"Acumular residus sòlids, runes o substàncies, siguen quins siguen la seua naturalesa i el lloc en què es depositen, que constituïsquen o puguen constituir un perill de contaminació de les aigües o de degradació de l'entorn."
La previsible contaminació del sòl i el més que probable arrossegament dels contaminants cap al riu d'Agres en cas de pluja intensa, fan que la permanència dels vehicles sinistrats en aquest punt siga una amenaça ambiental greu. A més, cal tindre en compte el perill d'incendi, que comportaria un risc sanitari important per a la població, que es troba a menys de 200 metres; això no seria un fet insòlit, ja que s'han produït alguns incendis en les campes on s'havien acumulat vehicles de la DANA a la província de València.
 
En la denúncia presentada al jutjat de guàrdia es fa constar que els fets denunciats poden ser constitutius del delicte contra els recursos naturals i el medi ambient tipificat en l'article 326 del Codi penal. Així mateix, es demana que, com a mesura cautelar, s'acorde la retirada urgent dels vehicles a un depòsit provisional urbanísticament compatible i que complisca almenys els requisits de disposar de paviment impermeable i d'un sistema segur de recollida de vessaments.
 
Els ecologistes adverteixen el jutjat que si no s'actua de manera ràpida, el risc d'incendi i de contaminació del sòl i de les aigües, tant subterrànies com superficials, es podrà materialitzar en perjuís greus.
 
Cal tindre en compte que les pluges que s'estan produint aquestos dies (la precipitació registrada esta setmana en l'estació de mesurament d'AVAMET en la Font del Baladre de Muro ha sigut de més de 110 mm) poden accelerar els processos de lixiviació i provocar que els contaminants procedents dels vehicles causen grans danys a la qualitat del sòl i de les aigües.
Valora
Rànquings
  1. Reedició del llibre "El Complot de Garraf" i Manifest signat impulsat per Historiadors
  2. Doble Joc al documental “El talp de Terra Lliure”
  3. Votaré l’extrema dreta
  4. Sempre ens quedarà Irun
  5. 100 anys d'infiltracions policials a l'independentisme català: de Bandera Negra als agents del 2020
  6. La ruptura independentista de la nació catalana al temps present
  7. Quin model de país volem? Només és possible amb la Independència
  8. Arran assenyala amb pintura la Comissaria de la Policia Nacional Espanyola de Maó on treballa un dels infiltrats als moviments populars
  9. "En Pere i el Globàlium", escrit per Carme Juncà: "una eina per mirar la realitat d?una manera global"
  10. Presentació del manifest Rutes de la llibertat a l'Empordà
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid