Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Manifest pel dret a la ciutat, a la cultura i a la festa autogestionada cultural al carrer

Viure la ciutat se’ns fa cada cop més difícil. A més del treball i l’habitatge (produir i residir), també la cultura, la trobada i l’oci són pilars importants, generen cohesió social i han de trobar el seu lloc en la trama urbana. Hem de poder produir també aquest espai lúdic i cultural a la ciutat; volem exercir el nostre dret a la ciutat.

Les administracions públiques han de fomentar la participació de la ciutadania i garantir que s’exerceixen els drets culturals, que consisteixen en el fet que totes les persones tinguin la capacitat d'accedir als recursos existents i crear-ne noves pràctiques. En línia amb el context i marc normatiu vers els drets culturals (Declaració de Friburg sobre Drets Culturals, art. 5, 8 i 9; Carta de Roma 2020; Agenda Europea per a la Cultura; Informe de la Relatora Especial sobre els drets culturals, cap. V, art. 72; Constitució Espanyola, art. 44; i el Pla de Drets Culturals, previst per a maig de 2025 en la seva versió definitiva), les administracions han de ser pensades com a facilitadores de cultura, des d’una visió d’aquesta no com a mercaderia i producte, sinó com a pràctica social que genera comunitat, cosa que ara mateix no està garantida.

Els canvis en els usos de l’espai públic que implica la nova Ordenança Municipal per a Fomentar la Convivència Cívica a Palma afecta gran diversitat d'iniciatives. Esdevé, a més, una ordenança formulada de forma massa genèrica i abstracta, que permet actuacions discrecionals i qualsevol excusa per a prohibir accions o activitats, especialment les d’entitats i col·lectius autogestionats.

L’administració ignora les nostres sol·licituds de permís per a desplegar activitats o ens nega la possibilitat de portar-les a terme, i les autoritats interrompen, inclús aturen, activitats per a les quals tenim autorització de l’Ajuntament. La nova Ordenança agreuja les dificultats que ja existien en aquest procés. Les nostres propostes no troben una resposta pel canal habitual en una democràcia, i per això volem condicions justes i exigim claredat administrativa tant a l’hora de dirimir a quina administració ens hem de dirigir (Cultura? Participació?), com a l’hora de rebre una resposta.

També volem subratllar que els col·lectius que demanem permisos per autoorganitzar activitats ho fem sempre dedicant moltes hores del nostre poc temps lliure i de manera altruista. Cal fer èmfasi en el fet que darrere l’autogestió hi ha moltíssim esforç per part de les persones que hi participem, i que sense un mínim de seguretat (és a dir, sense saber si podem o no dur a terme

l’activitat amb suficient antelació) és inassolible organitzar l’activitat. Són mesos de preparació i no comptar amb una resposta de les institucions significa, moltes vegades, no portar-la a terme; significa la vulneració dels nostres drets.

Per altra banda, volem posar l’accent en el valor de l’autogestió i de l’existència de les alternatives quan parlem de la cultura i de la festa. No demanem ajudes econòmiques ni subvencions a l’administració. Això és part de l’autogestió. Només demanem viabilitat per a dur endavant les nostres iniciatives, que dinamitzen la ciutat sense convertir la cultura en un bé de consum, ans al contrari; signifiquen l’alternativa, una oferta no comercial, fora de les lògiques de mercat, i a disposició de tothom.

A la pèrdua constant dels espais alternatius a la ciutat de Palma s’uneix l’absència d’espais municipals (ni coberts ni a l’aire lliure) a disposició en condicions justes i accessibles per a celebrar, assajar, preparar i dur a terme les activitats. Els pocs projectes que obrien l’esperança de poder convertir-se, encara que fos una petita part, en casal públic (Ca'n Ribes, Antiga Presó, entre d’altres), finalment han estat cedits a empreses, o no han arribat a concretar-se, i la vinculació popular ha estat irrisòria o inexistent.

Pensem, amb tristor, que el que es busca és descoratjar la capacitat organitzativa; limitar la participació i les alternatives culturals, lúdiques i festives contraculturals. Reivindiquem que el centre de la ciutat, també d’aquesta, no pot estar tan focalitzada al turisme i l'ús comercial. Això significa la mort de la ciutat i la mort de la nostra cultura a la ciutat que habitem i en què també volem participar, sentir-la nostra.

Les entitats sotasignants exigim:

-Dret a la Ciutat

Exigim que es respecti el dret universal a l'espai públic. Que la ciutadania, col·lectius i associacions puguin disposar i produir l'espai públic.

-Dret a la Cultura

En conseqüència, l'Ajuntament, que és l'organisme públic més proper a la ciutadania, ha de fomentar, facilitar i donar suport a persones, col·lectius i associacions per a que les activitats culturals es puguin dur a terme.

-Cultura diversa i accessible

-Qualsevol activitat sense ànim de lucre, sigui cultural, lúdica o altri, ha de prevaler sobre activitats amb lucre o comercials.

-Transparència sobre l'ocupació de l'espai públic respecte a 

a)  Poder accedir a un calendari, on es marquin totes les dates i llocs que estan sol·licitats i/o concedits per a evitar sol·licituds sense sortida i la massificació d'actes en un únic espai.

b)  Facilitar l'accés al catàleg de cadafals, que cal mantenir actualitzat i que reflecteixi la realitat. El catàleg hauria de ser ampliat per projectes de seguretat estandarditzats adaptats a cada plaça i carrer.

c)  Posar a disposició de la ciutadania un inventari públic d'infraestructura disponible per a dur a terme activitats.

d)  Oferir informació clara i accessible sobre el procés de sol·licitud, les regidories implicades i contactes per a resoldre dubtes.

e)  Les denegacions s'han de basar en fets objectius argumentats i amb antelació suficient, i el consistori hauria d'oferir alternatives per a ajudar que l'activitat es pugui celebrar.

-Terminis raonables

És inacceptable el termini de 25 dies hàbils per a poder fer la sol·licitud d'ocupació de via pública. Reclamem com a mínim tornar al termini de 25 dies naturals.

Al 5 dies hàbils després del registre de la sol·licitud caldria comunicar possibles deficiències de la mateixa per a poder esmenar i rectificar-les, i poder complir les exigències de l'Ajuntament.

 

-Per a facilitar els punts anteriors, demanem la creació d'una finestreta única que canalitzi les sol·licituds, gestions i comunicacions, fet que també facilitaria la feina a l'Ajuntament.

Entitats que donen suport:

9circ Social CRUI
Festival ŪRBIC (Associació MIA Cultura)
Col·lectiu Güilis (Associació La Xorca Teatre)
Elèctrica - Ateneu Popular
Ateneu Popular La Fonera Orgull Llonguet
FAAVV Federació Asociacions de Veins AVV Canamunt
AVV PUIG DE SANT PERE, SA LLOTJA, SANTA CREU
Thakhi-runa La Polièdrica
Calumnia Editorial
Children of Corita AAtomic Lab
A Peu De Carrer Nosaltres (revista)
Músiques Mallorquines Revolucionàries Brunzit
Assemblea Popular de Son Sardina i sa Garriga Sindicat d'Habitatge de Palma
CIUDADANOS PER PALESTINA
Teipa
Domingo Chamarro Sánchez Lever
Valora
Rànquings
  1. Reedició del llibre "El Complot de Garraf" i Manifest signat impulsat per Historiadors
  2. Doble Joc al documental “El talp de Terra Lliure”
  3. Votaré l’extrema dreta
  4. Sempre ens quedarà Irun
  5. 100 anys d'infiltracions policials a l'independentisme català: de Bandera Negra als agents del 2020
  6. La ruptura independentista de la nació catalana al temps present
  7. Quin model de país volem? Només és possible amb la Independència
  8. Arran assenyala amb pintura la Comissaria de la Policia Nacional Espanyola de Maó on treballa un dels infiltrats als moviments populars
  9. "En Pere i el Globàlium", escrit per Carme Juncà: "una eina per mirar la realitat d?una manera global"
  10. Presentació del manifest Rutes de la llibertat a l'Empordà
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid