La CUP-Defensem la Terra ha presentat aquest dimecres, dia 20 de novembre, una proposta de resolució en defensa dels drets lingüístics als serveis públics de salut just després de la compareixença del conseller Francesc Xavier Vila a la Comissió de Política Lingüística.
Els anticapitalistes denuncien que les discriminacions lingüístiques per parlar català a la sanitat pública perpetrades per les administracions són creixents any darrere any, tal com demostren les dades recollides per Plataforma per la Llengua. En aquest sentit, assenyalen que L’ONG del català denuncia que el passat 2023 van recollir 221 queixes i que aquest 2024 ja n’han recollit 197, dades significativament superiors a les del 2018, quan van començar a registrar-les. El Comitè d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d’Europa ha publicat recentment un informe on coincideix en la manca d’ús de la llengua catalana a la sanitat.
En aquesta mateixa línia, la CUP constata que ja fa anys que el sistema sanitari català mostra dificultats per garantir els drets lingüístics de les persones catalanoparlants i que existeixen dèficits alarmants que demostren que la llengua catalana és «encara avui dia, una llengua minoritzada».
La compareixença del conseller Vila no ha satisfet la candidatura que, malgrat que reconeix les bones intencions de Vila, considera que «de poc serveixen si la Conselleria de Salut no fa la feina», com ha sentenciat Laia Estrada. En aquesta línia, la diputada de la CUP assenyala la necessitat de millorar les condicions laborals de les professionals, perquè «no es tracta només de garantir que les persones que formem tinguin plenes competències lingüístiques, sinó que després no ens marxin». Igualment, afegeix Estrada, «cal transformar el coneixement del català en un requisit, en el cas de les professionals que venen de fora de Catalunya».
El diputat Dani Cornellà, present a la compareixença de Vila ha sentenciat «el Govern de la Generalitat ha de fer complir la llei i aplicar el règim sancionador per posar fi a les situacions de discriminació en l’àmbit sanitari». Tots dos diputats han apuntat a algunes de les qüestions precisament recollides a la proposta de resolució, juntament amb moltes altres com ara la necessitat de planificar la creació de més professionals o d’impulsar campanyes de sensibilització lingüística.