Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Contaminació fluvial
Continua sense aclarir-se l’origen de la contaminació del riu Riquer

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha rebut una contestació de l’Ajuntament d’Alcoi a la denúncia presentada el 9 de setembre pel greu episodi de contaminació del riu Riquer, dins del Paisatge Protegit del Serpis, el la qual s’identificava clarament el punt del riu a partir del qual s’apreciava clarament una coloració fosca, negrosa, de l’aigua.

24/10/2024

Segons els ecologistes, tant la coloració com l’olor de l’aigua contaminada indiquen que la contaminació no estava produïda per aigües residuals domèstiques, amb contingut de fecals, sinó que devia correspondre a un abocament d’origen industrial.

En la resposta de la Regidoria d’Obres i Serveis a la denúncia ecologista, s’informa de l’existència de 3 vessaments diferents, detectats de manera successiva entre els dies 7 i 13 de setembre.

El primer, que es va detectar el dia 7, correspon al trencament, a causa de les pluges intenses, d’un pou del clavegueram al final del carrer dels Plans, on comença el camí de terra que va a l’antiga borrera del Capellà, al barri de Batoi. El pou es va reparar provisionalment i s’hi van prendre mostres de l’aigua del clavegueram; els resultats de les anàlisis indiquen que els paràmetres estaven dins dels límits de l’ordenança municipal d’abocaments a la xarxa de clavegueram, per la qual cosa l’Ajuntament considera que “no són contaminants”. Els ecologistes discrepen totalment d’eixa valoració, ja que eixos paràmetres són els que han de complir les aigües residuals per a poder abocar-se a la xarxa de sanejament per a ser conduïdes a la depuradora dels Algars, però no per a vessar-se al riu directament.

Així mateix, la Colla Ecologista La Carrasca dubta que eixe primer vessament detectat corresponga a la “novedosa” contaminació que s’ha pogut observar en el riu, ja que es produeix aigües amunt del punt en què es detecten les aigües negroses (a uns 230 metres de distància).

Dos dies després de la denúncia ecologista, l’11 de setembre es detecta un altre vessament al riu, baix dels carrers Filà Gusmans i Filà Benimerins del polígon Santiago Payà (baix de la mercantil Cauchos Verdú). Segons la resposta municipal, les aigües “són naturals procedents de la pluja o d’algun brollador, encara que el llit del riu està ennegrit, per la qual cosa no es descarta alguna connexió il·legal a eixe col·lector”. No obstant això, diuen que amb les comprovacions realitzades no s’ha pogut detectar cap connexió il·legal.

Per a La Carrasca, cal investigar més aquest punt de vessament, ja que coincideix totalment amb el punt d’inici de la contaminació extraordinària que ha patit el nostre riu. El grup ecologista suposa que l’Ajuntament d’Alcoi, a més de prendre mostres del col·lectors, deu haver-ne pres també de les aigües contaminades del riu a fi d’aclarir quin és el seu origen.

Per últim, el 13 i el 19 de setembre s’actua per a reparar un altre pou del col·lector d’aigües residuals a l’altura del pont de Fernando Reig, davant d’un nou vessament amb origen aparentment domèstic.

La Carrasca-Ecologistes en Acció considera que l’Ajuntament d’Alcoi no ha donat a aquest incident la importància que té. En les declaracions públiques el regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez, ha semblat més preocupat per desviar les responsabilitats cap a les altres administracions implicades (la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i l’Entitat Pública de Sanejament…), que per investigar a fons l’origen del vessament. El grup recorda que la xarxa de sanejament fins el col·lector sí que és competència municipal i que, en tot cas, una contaminació del riu com la que hem patit hauria de preocupar molt l’Ajuntament.

També ha trobat en falta almenys alguna declaració pública de la Regidoria de Medi Ambient davant d’un greu incident que ha afectat de manera important la fauna del riu, que en els últims anys havia estat recuperant-se.

Quant a les denúncies presentades a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i a la Conselleria de Medi Ambient (la zona afectada forma part del Paisatge Protegit del Serpis), a hores d’ara encara no s’ha rebut cap resposta.

Una reflexió final

Per al grup ecologista, aquest vessament (i molts altres anteriors) posen de manifest de manera diàfana tant les limitacions de les diferents administracions a l’hora de controlar i impedir la contaminació, com la fal·libilitat de les instal·lacions al llarg dels anys.

“En aquest cas ens trobem amb una contaminació evident, visible fins i tot des dels ponts de la ciutat, i ni així s’ha pogut evitar, ni tan sols aclarir el seu origen. ¿Què no podria passar si es construïra un polígon industrial a la Canal, on qualsevol fuga que contaminara les aigües subterrànies no podria detectar-se fins que la contaminació de l’aigua potable d’Alcoi fora totalment irreparable? ¿Qui pot creure honestament la quimera d’un vessament zero quan estem comprovant dia a dia l’incompliment de les condicions de les declaracions d’impacte ambiental, el descontrol per part de les administracions, la falta d’inspeccions efectives o el deteriorament de les instal·lacions que no són reposades i reparades a temps?”.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid