Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
25è aniversari de la plantada de Xirinacs a la Plaça Sant Jaume de Barcelona

Demanava que es constituís l’Assemblea dels Països Catalans que havia d’emprendre la marxa cap a la independència. La Fundació Randa-Lluís M.Xirinacs té previst fer un acte per mantenir viva la memòria sobre aquesta acció i també prepara la commeració del 50è aniversari de la plantada de Xirinacs davant la presó Model el Nadal de 1975 per l'Amnistia i les Llibertats.

01/01/2025 Política
Lluís Maria Xirinacs Lluís Maria Xirinacs

Fa 25 anys Lluís Maria Xirinacs es va plantar a la plaça de Sant Jaume, davant la porta del palau de la Generalitat de Catalunya a Barcelona. Amb aquesta de tantes accions empreses per Xirinacs començava la campanya "Jo també em planto" (manifest). Era el dia 1 de gener de 2000 i l'ex-senador va passar a la plaça dotze hores ininterrompudes cada dia fins el 14 d'abril d'aquell any.  Xirinacs es plantava, de manera indefinida, a la Plaça Sant Jaume per demanar la constitució d'una "Assemblea dels Països Catalans que obri el camí de la independència". Era l'inici de l'esmentada campanya de la qual ara es commemora el seu 25è aniversari.

Cal recordar que, el 2014, la Fundació Lluís Maria Xirinacs va recuperar el manifest "Crida 2000-Països Catalans" que Xirinacs va fer públic el primer dia de la plantada i que reproduïm al final de d'aquest escrit. La Fundació ho va fer en aquell moment,  en homenatge a Lluís M. Xirinacs i "a totes i a tots els qui han lluitat i lluiten per la nostra cultura, per la nostra llengua, per una societat més justa i solidària, per la llibertat del nostre poble... contribuint així a la consecució de la Vera Pau i a la fraternitat entre tots els pobles de la Terra."

L'activista i pensador que va liderar la campanya per l'amnistia dels anys setanta i que va formar part de l'Assemblea de Catalunya també va romandre un any i nou mesos al davant de la presó Model de Barcelona, reclamant l'amnistia i les llibertats. Per la seva tenacitat i compromís va ser empresonat durant el anys franquisme els anys 1972 i 1974-75. El 2004 va tornar a ser detingut per ordre de l'Audiència nacional espanyola, com ho havia estat abans per ordre del TOP, per un delicte d'"enaltiment del terrorisme", per un discurs l'Onze de Setembre de 2002 al Fossar de les Moreres.

Crida 2000-Països Catalans

1.- Convoco a l’Assemblea dels Països Catalans

La independència de cada nació és el bé més preuat per establir la pau a la Terra. Mai cap país no pot mercadejar la qualitat de la seva llibertat.

Convoco a l’Assemblea dels Països Catalans, convoco tots els habitants de la Catalunya del Nord, de la Franja de Ponent, de les Illes Balears i Pitiüses, del País Valencià, del Principat d’Andorra i del Principat de Catalunya, siguin de la procedència que siguin, amb consciència de pertànyer a una nació amb arrels millenàries i que anhelin la responsabilitat del seu futur.

La meva convocatòria respon a una única finalitat primera: la proclamació de la nostra independència com a poble sobirà, dintre d’Europa, en la línia de les declaracions dels Drets dels pobles de la ONU, en la seva singularitat i en igualtat fraternal amb la resta de pobles de la Terra.

 - "La independència no es demana, es pren"-

 

2.- El poder dels poderosos.

Nosaltres hem mantingut el poder dels estats espanyol i francès. Cal que aquest poder i el dels imperialismes polítics, religiosos, militars, econòmics o culturals estiguin sotmesos a la qualitat de la nostra convicció d’ésser una nació digna de regir el seu destí.La nostra força de poble no s’alimenta d’aquests poders.

El poder acumulat en les estructures polítiques i socioeconòmiques del nostre propi poble, desposseït, en la base, d’informació fidedigna, d’opinió i de decisió públiques, segrestades pels nostres polítics en exercici, es fonamenten en la nostra passivitat resignada.


Malgrat les nostres diferències, cal que neixi la nostra força de la nostra cohesió, del nostre consens cordial, del nostre pacte de fidelitat, del nostre compromís de germanor i de la defensa del nostre ésser com a poble.

- “Lluitarem contra el fort mentre siguem febles”-

 

3.- Una veu ferma i sincera.

Ara és el moment que els nostres partits, sindicats i Institucions escoltin la nostra veu, una veu realment ferma i sincera. Ara és el moment que la voluntat del poble esdevingui la veu de la responsabilitat solidària, amb les mans lliures per acollir en germanor totes les diferències i diversitats interiors, sempre que no vulguin destruir la nació i retornar-la a la subjecció que ha patit durant els darrers segles.

Ara és el moment de satisfer la nostra ànsia de solidaritzar-nos amb els desposseïts de la nostra terra i amb les nacions explotades i oprimides del món, tot començant per les més properes, i de renunciar per sempre més a tota agressió expansiva.

- “Lluitarem contra nosaltres mateixos quan siguem forts”-

 

4.- A fi d’avalar la sinceritat d’aquest manifest.

A partir de l’u de gener de l’any 2000, símbol d’una nova vida de llibertat i responsabilitat per a la nostra pàtria, emprenc un acte testimonial d’afirmació de sobirania. I em planto. No he sabut trobar millor manera que manifestar-me sense soroll de les 9 del matí a les 9 del vespre, tots els dies de l’any, davant el Palau de la Generalitat del Principat de Catalunya.

Espero que la salut i les forces permetin de mantenir-me en aquesta actitud fins que es constitueixi una vera Assemblea dels Països Catalans, generadora de la declaració d’independència per vies plenament solidàries i estrictament no violentes.

Així mateix, espero que altres persones del meu poble, amb la mateixa actitud, es creguin amb deure de prolongar la meva acció davant les altres Generalitats o davant de Consells Comarcals, Ajuntaments de municipi o de barri, etc.

- “Jo sóc poble, tu ets poble”-


5.- Acollint-me a un dret indiscutible.

M’acullo al dret de qualsevol persona adulta a fer una crida a favor de la comunitat. I convido tota persona, que se senti catalana i que vulgui la independència dels PPCC, a comprometre’s públicament. A aquest efecte s’inscriurà en l’Assemblea del seu territori (barri, municipi, comarca, regió o illa, país) o, en el seu cas, la crearà.

Aquesta Assemblea i altres del seu nivell aniran substantivant Assemblees, cada cop més generals, fins a constituir l’Assemblea dels Països Catalans.

La força (“-cràcia”) del nostre poble (“demo-”) rau en la consistència d’aquesta Assemblea d’Assemblees, que hauran d’intentar arribar fins a la llar més humil o la masia més aïllada. En aquestes Assemblees, a més de la promoció de la independència, es tractarà de qualsevol tema que condueixi a la millor vida de la nació i, així, s’anirà enfortint la maduració de les seves noves responsabilitats.

- “¿Qui prendrà cura de l’ànima catalana?”-

El poble català és el subjecte col·lectiu actiu de la sobirania nacional.

Aquesta crida, abans que un emplaçament als Estats espanyol i francès, és una proposta dirigida al poble català.

Lluís M. Xirinacs i Damians - Barcelona, 1 de gener del 2000

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid