Segons les dades que la Conselleria d’Educació i Universitats ha fet públiques recentment, el 78,5% de les famílies de les Illes ha triat la llengua catalana com a llengua del primer ensenyament per als infants; mentre que un 16% ha preferit l’opció del castellà.
L’STEI Intersindical dona les gràcies a les famílies que han fet, un cop més, una opció d’estima a la llengua, el país, la cultura pròpia i a la bona tasca normalitzadora de les escoles d’arreu de les Illes. En el cas de Menorca ha estat d’un 89,8%, a Mallorca d’un 79,7%, i a Eivissa i Formentera d’un 65,2%. També posa en valor la feina de les entitats que han treballat en xarxa per informar les famílies dels avantatges de triar el català per als infants, a més de la gran tasca del professorat, persistent i discreta.
Aquesta és una prova més de les polítiques erràtiques de la Conselleria d’Educació i Universitats pel que fa als intents d’arraconar la llengua catalana a l’ensenyament, que ha rebut una resposta contundent per part de les famílies, com passà en temps de Bauzá o amb el fracàs a l’hora de comptabilitzar els centres educatius que optaren de manera voluntària pel Pla Pilot segregador.
L’STEI Intersindical reclama al Govern de les Illes i a la Conselleria en particular que deixi de banda les polítiques contràries al català, i posi en marxa d’una vegada el Pla de xoc de foment de la llengua catalana tal com recull l’Acord de millores subscrit l’any 2023.
Ara que s’ha trencat el suport de Vox a l’acció de Govern de Margalida Prohens és el moment de deixar de dependre de l’extrema dreta i fer cas de les recomanacions d’òrgans com el Consell Escolar de les Illes Balears o el Consell Social de la Llengua Catalana.