Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Salvador Puig Antich, negat de nou 50 anys després

Hem assistit, atònits, en aquests darrers dies, a un lamentable espectacle de recuperació de Puig Antich per part de les institucions, els estaments democràtics i culturals, i els polítics de torn del país. Encara ens estranya, que l'arquebisbe Juan José Omella, no l'hagi beatificat com a Sant-Salvador! L'han recuperat com a antifranquista i per la democràcia per què ell mai va lluitar, ja que en Salvador era un lluitador incansable, anticapitalista i llibertari, encaminat en la transformació revolucionària de la vida quotidiana i de la societat. Fins i tot el president de la Generalitat, afirmà que "va ser un dels grans símbols de la lluita antifranquista", i que "encarna l'exemple de la lluita pels drets i les llibertats"; quan en Puig Antich, el seu objectiu no era enderrocar el franquisme, sinó el capitalisme, i lluitava per uns altres drets i llibertats.

Els actes de la comissió Puig Antich, com sempre, han estat silenciats pels mitjans de comunicació, els diaris barcelonins li han negat a un company d'"el metge" un article d'opinió sobre Puig Antich i el cinquanta aniversari, i fins i tot un locutor va acabar una carta d'en Salvador amb "salut i amnistia" en comptes de "salut i anarquia". Aquesta és la llibertat d'expressió dels nostres demòcrates. Però, si com està clar que ell no era un demòcrata i no era ni és un dels vostres, per què us apropieu de la seva figura per la vostra democràcia i els vostres interessos partidistes? Deixeu-lo d'una vegada en pau! Millor que segueixi en la clandestinitat.

L'informe policial el definia com una persona intel·ligent, de fermes conviccions revolucionàries i perillós. I com veiem, no era només altament perillós pels policies i el sistema, sinó que a hores d'ara, després de 50 anys, continuen sent tan perilloses i incòmodes les seves idees i pràctiques subversives, que els servidors del poder polític establerts l'han de transformar en un reclam i mercaderia democràtica. Per més que trafiqueu amb la seva vida, en Salvador mai serà vostre. Ell és i serà sempre d'aquells que s'enfronten a l'ordre injust i imposat i que lluiten de debò per una societat alliberada de dones i homes lliures plenament.

El súmmum de tot ha estat el documental "El llibre vermell", emès per TV3. El seu director, Xavier Sanjuan, entre d'altres, havia promès reiteradament a companys del Salvador i del seu entorn, que ara sí, perquè era just i necessari, hi hauria una part important del documental en què explicarien el context històric, la trajectòria política d'en Salvador, i què era el MIL, etc. Gran va ser la sorpresa en veure que finalment no hi ha hagut res d'això. Han estat enganyats i estafats, amb la sorpresa d'un narrador amb un protagonisme desmesurat que descriu a Puig Antich "com un membre armat del MIL", i com a "inexpert". No sé per què, tot plegat em recorda el poema d'ara fa cinquanta anys d'en Josep Miquel Servià, "D'aquí a quatre hores", que acaba així:

"Una llarga filera de tricornis ens barra el pas i ens punxa el sentiment. Tu, ets ple de vida i encara a hores d'ara d'esperança. D'aquí a quatre hores, seràs només un nom. El nom d'un mort flamant, reivindicable, amb el que alguns polítics sense sang, que es diuen esquerrans i no han fet res per treure't el dogal d'una mort certa, se'n faran pantagruèlica venjança per als seus bruts, hipòcrites brams d'ase. D'aquí a quatre hores passaràs a ser l'incòmode record per les conciències d'alguns que han fet veure que lluitaven, i que al primer cluc d'ull que els ofereixin, pactaran un seient al prebisteri, amb els mateixos que, d'aquí a quatre hores, vint-i-sis anys, només, et mataran”.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  4. 40è Aniversari de la mort del lluitador independentista Toni Villaescusa
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. Walter Benjamin ja parlava l'any 1930 de la possible massificació turística
  9. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  10. El sant sopar assegurat
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid