Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
català a les institucions
La xarxa ELEN demana a l'Estat francès que no persegueixi el català al ple dels ajuntaments a Catalunya Nord

La resolució presentada per Plataforma per la Llengua s'ha aprovat a l'Assemblea General de l'European Language Equality Network (ELEN), que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Cardiff

31/10/2022 Llengua

Plataforma per la Llengua ha participat aquest cap de setmana a l'Assemblea General de l'European Language Equality Network (ELEN), que s'ha celebrat a Cardiff (Gal·les), i ha aconseguit que s'aprovi per unanimitat una resolució que condemna les denúncies de la prefectura dels Pirineus Orientals contra els ajuntaments d'Elna i els Banys d'Arles per haver permès intervenir en català als plens municipals (amb la condició de traduir les intervencions al francès in extenso). La resolució, impulsada per l'entitat, demana a la prefectura i al govern francès que rectifiquin i deixin de perseguir i vulnerar els drets dels catalanoparlants a l'Estat francès.

El text, presentat a l'Assemblea General per la responsable d'Internacional de l'entitat, Marga Payola, defensa que la denúncia del prefecte contradiu el Codi del Patrimoni francès, que reconeix les (mal) anomenades llengües regionals autòctones, com el català, com a part del tresor nacional francès, i la Llei 94-665, de l'ús del francès, que especifica que la llei no obstaculitza l'ús i la promoció de les llengües regionals.

A més, segons aquesta resolució, la denúncia també va en contra de les Recomanacions d'Oslo sobre drets lingüístics de les minories i, en concret, de la recomanació 15, que indica explícitament que s'ha de permetre l'ús de la llengua pròpia d'una minoria als electes.

Per últim, la decisió de l'Estat francès també contravé els articles 26 i 27 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, ratificat per França; l'article 14 de la Convenció Europea de Drets Humans, que inclou una clàusula de no discriminació per raó de llengua, i els articles de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, que prohibeixen la discriminació per raó de llengua.

L'European Language Equality Network (ELEN) és una xarxa europea sense ànim de lucre que té com a objectiu la promoció, la protecció i el benestar de les llengües europees menys parlades, i treballa per a la igualtat lingüística d'aquestes llengües en el marc de la defensa dels drets humans. L'ELEN vol ser la veu dels parlants d'aquestes llengües i compta amb 174 organitzacions membres que representen 50 llengües de 25 estats europeus diferents.

A més de presentar aquesta resolució, Plataforma per la Llengua també ha ofert assessorament jurídic als consistoris nord-catalans perquè es respecti la decisió de reconèixer l'ús del català als plens municipals.

Valora
Rànquings
  1. Felip VI és rebut amb crits a Paiporta i acaba parlant amb un noi que porta una samarreta neonazi
  2. Reflexions de les causes i efectes d’una DANA
  3. "Panem et circences..." o bé una actuació criminal davant d'una tragèdia
  4. Poble Lliure promou mocions als ajuntaments per denunciar la gestió del PP de la crisi de la DANA al País Valencià
  5. USTEC·STEs (IAC) demana un permís per al personal docent i personal d’atenció educativa valencià per poder anar al País Valencià a atendre a les famílies afectades per la DANA.
  6. Decidim! exigeix responsabilitats polítiques i penals
  7. Poble Lliure amb el veïnat de Paiporta per la seva mostra de ràbia i dignitat que ofert
  8. Poble Lliure condemna la gestió d'un govern colonial, capitalista i criminal
  9. Calen mesures d’alerta precoç i accions contundents davant l’emergència climàtica
  10. "El poble valencià no rendeix pleitesia: Ni Mazón, ni Sánchez, ni Borbó"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid