Guanyem Girona va explicar ahir al ple municipal que no comparteixen com s’ha desenvolupat l’ERTO que s’aplicarà als vuit treballadors de Fira de Girona. Lluc Salellas, cap de l’oposició i portaveu del grup municipal va indicar que “la decisió s’ha pres d’esquenes al Patronat de la Fundació”, del qual ell n’és membre. Així mateix, Salellas ha trobat a faltar “un diàleg amb el conjunt de treballadores i treballadors per estudiar-ne possibles alternatives.” Des de Guanyem entenen que una decisió com aquesta i amb les conseqüències que té tant per l’aturada d’activitat de la Fira com per les condicions de vida de les persones que en formen part hauria d’haver estat participada i dialogada tant amb el conjunt dels patrons de la Fundació com amb el conjunt de treballadors. Salellas ha afegit que “una trucada de l’alcaldessa explicant la decisió de l’ERTO un cop aquesta ja estava presa sense ni un document ni un número sobre la taula no és la millor manera de buscar coresponsabilitats ni de gestionar una decisió única en la història de la Fira.”
Arribats aquí, per a Guanyem Girona el que cal és que aquest ERTO duri el mínim possible ja que valoren com a “greu” que des de l’administració pública, a través de les fundacions, “no s’estigui garantint la plena ocupació de tots els seus treballadors i treballadores.” Per això, des de la formació municipalista proposen dues mesures. Per un costat que el Comitè Executiu es plantegi la possibilitat que cap treballador estigui amb un ERTO total, com passa ara en quatre casos, sinó que tots siguin parcials. Per l’altre, que més enllà de plantejar-se la viabilitat de les fires previstes per la tardor es posi a disposició de la ciutadania, les entitats i les empreses l’espai de la Fira de Girona per altres usos com podrien ser concerts, celebracions, programació cultural o exposicions. D’aquesta manera, des de Guanyem creuen que es podrien buscar noves formes d’ingressos, reinserir de nou la plantilla i aportar un espai apte per a desenvolupar-hi activitats de manera que es respectin les recomanacions sanitàries.
Finalment, la formació municipalista considera que, “en un exercici de transparència cap a la ciutadania”, caldria que els responsables de la decisió l’expliquessin públicament aportant la documentació que acredita la decisió presa i les previsions que tenen de cara a aquest 2020. Per a Guanyem, aquest exercici hauria d’anar acompanyat del debat necessari sobre com s’estructura un espai com la Fira de Girona en els propers mesos i anys si l’impacte de la COVID19 és més prolongat del que apunten les previsions actuals. Salellas ha apuntat que si la situació s’allarga, caldria debatre si la Fira ha de deixar de ser una fundació i passar a ser de gestió directa i compartida entre l’Ajuntament i la Diputació de Girona. El cap de l'oposició ha afegit que “fins a dia d’avui, aquest debat s’ha volgut evitar per part de l’equip de govern de JxCAT.”