La CUP de la Diputació de Girona ha fet oficial la seva voluntat de plantejar un seguit de mesures a favor de la transparència, el bon govern i per a la correcta utilització dels recursos públics.
Dins el paquet de mesures, que la CUP presentarà al ple de maig de la corporació, s’hi contemplen un seguit de millores que “han de donar exemple” pel que fa a transparència. Entre aquestes mesures s’hi inclou la petició de publicar activament les subvencions que reben els grups polítics de la Diputació, la lluita activa contra els conflictes d’interessos i la creació d’una bústia ètica.
Respecte a la bústia ètica, la CUP ha volgut recordar que el juliol passat ja va presentar una moció en aquest sentit, però que la va retirar després que el govern de la Diputació es comprometés a crear-ne una. Després d’un any sense que s’hagi avançat en aquest punt, la CUP ha valorat la necessitat de recuperar aquest projecte i crear una eina perquè qualsevol persona pugui traslladar a la institució tota aquella informació que tingui sobre accions o omissions contràries als principis de bon govern.
Per Lluc Salellas, diputat provincial de la CUP, «la desconeixença de la ciutadania pel que fa a aquesta institució només es soluciona amb més transparència». Per Salellas, «cal el compromís de tots i totes per fer organitzacions públiques referents en bones pràctiques».
Codi de Conducta «massa curt»
La CUP ha valorat positivament que al ple de maig es vulgui aprovar un Codi de Conducta pels alts càrrecs de la Diputació, però ha lamentat que s’hagi perdut una «oportunitat històrica» per anar més enllà i «ser referents». Segons la CUP, el Codi de Conducta planteja avantatges, però es «queda curta» al no obligar a tots els organismes de la Diputació de Girona, no ampliar-se a polítics i caps d’àrea, i ser poc ambició en l’àmbit de compromisos.