Ahir sota el lema La llengua sense amos, el Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació de la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Barcelona va presentar la mostra bibliogràfica organitzada gràcies a la col·laboració amb l’Associació Catalana d’Esperanto, amb motiu del centenari de la mort de Zamenhof. Omplen les vitrines exteriors i interiors de la biblioteca més de cent documents que formen part del llegat editorial de cent trenta anys de publicació en esperanto, des de les obres de Zamenhof, diccionaris i manuals fins revistes, còmics i llibres juvenils il·lustrats, passant per un ampli ventall de literatura original i traduïda.
Els documents exposats provenen de la Biblioteca-Arxiu Petro Nuez del Centre d’Esperanto Sabadell, de les col·leccions particulars de Ramon Perera i Perera, Carles Berga i Molina, Xosé Conde i Llinars, Rubén Fernández Asensio i Joan Ibern Vinyals, així com dels fons del CRAI Biblioteca de Lletres.
Complementa la mostra una exposició virtual on les dades biogràfiques del creador de l’esperanto es presenten en una cronologia interactiva i la reflexió sobre el seu llegat en un text a càrrec de Rubén Fernández Asensio, membre de l’Associació Catalana d’Esperanto. Una altra cronologia sobre els inicis de l’esperantisme a Catalunya aporta dades sobre l’activitat esperantista catalana, amb suficient activitat a principis del segle XIX per fer de Barcelona la seu del V Congrés Universal d’Esperanto de 1909.
L’exposició es pot visitar del 14 d’abril, dia del centenari, fins a mitjan maig, a l’entrada de la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Barcelona (Plaça Universitat, Gran Via de les Corts Catalanes 585). L’horari d’accés és de 8.30 a 20.30, l’entrada és lliure i també s’hi faran visites guiades.
Encara és actual la filosofia de Zamenhof?
l’Associació Catalana d’Esperanto ha convidat el professor Federico Gobbo, de les universitats d’Amsterdam, Torí i Milà, a impartir la conferència “Encara és actual la filosofia de Zamenhof?” (en esperanto), el proper divendres 21 d’abril, a les 19 hores, a l’Espai Vilaweb, c. Ferlandina, 43, de Barcelona. A més, el prof. Gobbo participarà prèviament en el Primer Congrés Internacional sobre Revitalització de llengües indígenes i minoritzades (Barcelona-Vic, 19-21 d’abril de 2017), organitzat per la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i la Indiana University-Bloomington, dins del pànel «Cap al redescobriment del multilingüisme ocult d’Itàlia».
Federico Gobbo (1974) és professor titular de la càtedra d’Interlingüística i esperanto de la Universitat d’Amsterdam (Països Baixos), així com professor contractat de la Universitat de Torí (Italia) per al curs sobre llengües planificades i planificació lingüística. És també membre del projecte europeu MIME (Mobilitat i Inclusió en una Europa Multilingüe) a la Universitat de Milà-Bicocca.
És doctor en Informàtica. El 2009 va defensar, a la Universitat d’Insúbria(Varese i Como, Itàlia), la seva tesi doctoral sobre gramàtiques adposicionals i Lingüística Constructiva. Ha impartit nombrosos cursos i ha investigat sobre temes d’informàtica i lingüística en nombroses universitats. En 2012 fou professor convidat a la Universitat d’Esperanto a l’illa de Hainan (Xina).