Terraferida ha presentat davant la Conselleria de Medi Ambient i davant l’Ajuntament de Palma, una denúncia per la destrucció gairebé total de 7 hectàrees de l’Àrea Natural d’Especial Interès del Barranc de Son Gual-Xorrigo, protegida per la Llei d’Espais Naturals d’ençà de l’any 1991.
El lloc afectat es coneix com Son Olivaret (Palma) i fins ara era una zona amb valors ecològics i paisatgístics notables. L’abocament s’ha fet sobre una zona de mosaic natural de pinar, ullastrar i garriga amb espais oberts, inclòs el Torrent de Son Olivaret, que ha quedat greument afectat. El punt de l’abocament es situa a 1 km de s’Aranjassa i està annex a la urbanització de Son Oliver, concretament a la parcel·la 261 del polígon 50.
Aquest espai natural ha quedat sepultat gairebé per complet per milers i milers de tones d’enderrocs. De fet els explotadors de la parcel·la hi han abocat una quantitat tan gran de residus, que a molts de punts se’n hi acumulen fins a 2 metres d’alçada. Encara que caldrà un messuratge topogràfic, pensam que es podrien haver abocat entre 75.000 i 100.000 m3 d’enderrocs, l’equivalent a 3.700 i 5.000 camions. Es tracta probablement, de l’abocament il·legal de residus de més volum registrat mai a Mallorca.
Milers de tones d’enderrocs del FAN-Mallorca sepulten ara Son Olivaret.
Gràcies als veïnats de la zona, Terraferida ha pogut saber que gran part dels milers de tones abocades dins l’espai protegit de Son Olivaret, provenen de l’excavació i construcció del recentment inaugurat FAN-Mallorca, el major centre comercial de l’illa.
També hem pogut saber que els enderrocs generats durant la construcció del macro centre comercial, havien d’anar a una pedrera amb projecte de restauració aprovat, concretament la de Son Delabau (Llucmajor). Sembla ser però, que aquesta pedrera sols va acollir una ínfima part dels residus, mentre que la part més important, s’abocava dins l’Espai protegit de Son Olivaret.
Terraferida reclama una investigació a fons.
Segons els veïnats de Son Olivaret, els Agents de la Conselleria de Medi Ambient van visitar la zona el juliol de 2015. Va ser posteriorment, que els explotadors de la zona van sol·licitar un “canvi de cultiu” a la Conselleria, intentant fer passar per canvi de cultiu un abocament de residus extraordinari, que ha substituit la vegetació natural per una enorme capa de residus. Desconeixem si s’ha concedit aquest “canvi”. També sabem que darrerament el propietari ha estat escampant terra sobre els residus, intentant “tapar” un desastre ambiental que podria constituïr un delicte greu. D’acord amb la Llei 1/1991 d’Espais Naturals de les Illes Balears, els terrenys inclosos dins ANEI no poden ser dedicats a activitats que impliquin la seva transformació ni altres que lesionin els seus valors paisatgístics.
Rera aquesta operació hi ha un negoci que s’ha investigar a fons. És evident que el propietari de l’espai protegit no podia dedicar la finca a abocar residus. També sembla clar que l’empresa transportista sabia que els residus havien d’anar a una pedrera amb pla de restauració aprovat. Ara cal saber si els responsables de la construcció del FAN-Mallorca (Carrefour) coneixien que els seus residus anaven a parar a un Espai Protegit i no a una pedrera autoritzada.
Tant el Consell de Mallorca (gestió de residus) com l’ajuntament de Palma (legalitat urbanística) tenen competències en aquest cas. Instam a aquestes administracions a investigar els fets, a actuar amb contundència i a posar el cas en mans de la justicia.