La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), ha encetat avui la vintena edició del Correllengua, enguany dedicat a l’escriptora i periodista Montserrat Roig. La celebració ha tingut lloc a Canet de Mar, la vila on Roig va passar molts estius en família i on va escriure algunes de les seves novel·les més conegudes.
La jornada s’ha iniciat amb la Ruta del Modernisme de Canet de Mar i un dinar de carmanyola. A la tarda, els Jardins de la Casa Roura han acollit l’acte central de la celebració amb les intervencions de l’alcaldessa del municipi, Blanca Arbell, l’escriptora Isabel-Clara Simó, el fill gran de Montserrat Roig, Roger Sempere, i el president de la CAL, Pep Ribas.
A continuació ha arribat el moment de l’encesa de la Flama del Correllengua, que ha comptat amb la participació de l’agrupació sardanista Colla Creixent, i la lectura del Manifest del Correllengua. Toni Bellatriu, membre de la secció local de la Plataforma per la Llengua a Canet de Mar, ha estat l’encarregat de llegir el text redactat per Vicenç Villatoro. Sota el títol “La llengua importa”, el Manifest d’enguany recorda que «la voluntat de preservar la llengua, amb els instruments que calguin, no pot quedar al marge del debat polític, de l’agenda del procés cap a una República Catalana», i que «el conjunt dels ciutadans compromesos amb la llengua hem de poder dir que el debat ens importa i que per a molts de nosaltres és central». En un futur, afirma, «el català ha de ser llengua de la plaça pública, llengua compartida», i per això «necessita compromís per part dels seus parlants, utilitat social, generalització del coneixement, i lleis que hi vagin a favor». Perquè «amb la llengua ens juguem la nació, però també la cohesió social», sentencia.
L’apunt artístic de la jornada l’han posat Jaume Calatayud i Vicente Monera, col·laboradors habituals del Correllengua, que han interpretat l’espectacle poeticomusical “Pinzellades de Roig”, una composició que recorre la biografia, l’obra i la mirada de l’escriptora.
A més, al llarg de la tarda la companyia Tastacontes ha fet lectures biogràfiques de les estades de Montserrat Roig a Canet, i la companyia La Baldufa ha amenitzat la tarda amb entreteniments per als més menuts.
Des d’avui i fins al 5 de novembre, el Correllengua recorrerà prop de 200 indrets del país per promoure la nostra llengua i cultura i recordar la figura de Montserrat Roig.
El Correllengua
El Correllengua és la mobilització per la llengua i la cultura més important del país. Des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal, se celebra arreu dels territoris de parla catalanades del 1996. Gràcies a la implicació de moltes entitats i col·lectius, i a la participació de milers de persones, cada any s’organitzen centenars d’actes en el marc del Correllengua. La CAL és una de les principals entitats que promocionen el moviment, especialment al Principat i a la Catalunya Nord.
La vintena edició del moviment es dedica a la periodista i escriptora Montserrat Roig coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort. Els actes del moviment recordaran el compromís de Roig amb la llengua i el país. També es divulgarà la inestimable tasca periodística de l’autora per recuperar la memòria històrica dels crims del nazisme, i es posarà l’accent en la seva essència marcadament feminista i d’esquerres. Tot plegat, per seguir estenent el llegat d’una de les figures més rellevants del país.
Enguany la CAL ha impulsat el moviment amb la col·laboració de la Comissió Montserrat Roig, la xarxa creada per promoure el llegat literari i periodístic de l’autora al llarg d’aquest 2016. Aquesta comissió està formada per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Associació Lectura Fàcil, la CAL, l’Amical de Ravensbrück, l’Amical de Mauthausen, la Institució de les Lletres Catalanes, Biblioteques de Barcelona, un dels fills de l’autora, Roger Sempere Roig, i la fotògrafa, companya professional i amiga, Pilar Aymerich