Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Reivindicant Antoni Simon Mossa
26/04/2016 Carles Sastre
Carles Sastre, de la Confederació Sindical Catalana (CSC), Carles Sastre, de la Confederació Sindical Catalana (CSC),
El passat 15 d'abril vaig tenir el plaer de participar a la inauguració del nou local de la Confederació Sindical Sarda a Sàsser. Aquest nou local està dedicat a Antoni Simon Mossa (Pàdua 1916-Sàsser 1971) referent obligat de l'independentisme sard o de qualsevol reivindicació contra el colonialisme italià a la Sardenya.

Sard d'origen alguerès també va ser un ferm defensor del català a l'Alguer, va fer una gramàtica i va fundar una escola on es va ensenyar català fins el 1970. Lluny del que podria ser un plantejament folklorista en fa un enfocament complex i modern vinculant la llengua al context polític i al model social i econòmic. Arquitecte de professió -s'està fent un estudi exhaustiu de la seva tasca- també va ser un impulsor del manteniment de l'estil arquitectònic a la illa i va impulsar mobilitzacions contra l'efecte nociu del turisme massiu. Tot xerrant amb el Delegat de la Generalitat a l'Alguer, abans de l'acte del dia 15, vam convenir que es tracta d'un visionari, anticipat al seu temps i per tant en bona mesura incomprès o comprés a posteriori, que és una altra manera de dir-ho, “illuminato illuminanti”

Des d'aquest enfoc global va ser un ferm defensor de la necessitat d'un sindicalisme sard, independent de les estructures estatals. I de reforçar les relacions entre Sardenya, Còrsega, Les Illes i Catalunya, l'eix mediterrani del sud. Tant des del sindicalisme sard, cors com català entomem el repte tot aprofitant la nova situació política a Còrsega i sobretot el que ha de ser una reflexió estratègica sobre el paper de la futura República Catalana a la Mediterrània. Ens ho creiem o no ens ho creiem? I si ens ho creiem de debò Catalunya té una gran tasca a fer tant des del punt de vista econòmic, com polític com cultural i des del sindicalisme nacional en fem una aposta forta.

El 4 de maig, a les 19h, a l'Institut d'Estudis Catalans a Barcelona es presentarà el llibre d'Antoni Simon Mossa “El pont retrobat” on podrem comptar amb el testimoniatge del seu fill Petru, entre altres. Una bona oportunitat per retrobar o descobrir una persona referent que faríem be d'incorporar al repertori.

“És preferible una república d'esparracats que una colònia de miserables”

Valora
Rànquings
  1. El batlle de Girona denuncia que una empresa espanyola s'ha inventat un inexistent "parque Princesa de Girona" al municipi
  2. Trobada de Joves Independentistes a Girona
  3. El tortell Republicà i el tortell Català van ocupant l'espai del tortell de Reis
  4. 25è aniversari de la plantada de Xirinacs a la Plaça Sant Jaume de Barcelona
  5. Votaré l’extrema dreta
  6. Intel·ligència Artificial Genètica
  7. 100 anys d'infiltracions policials a l'independentisme català: de Bandera Negra als agents del 2020
  8. La investigació de la 'Directa' sobre les infiltracions policials al "30 minuts" de TV3
  9. Emotiu homenatge a Quico Sabaté al cementeri de Sant Celoni
  10. Un centenar d'historiadors signen un manifest per commemorar amb un aplec el centenari del Complot de Garraf
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid