El profesor de secundària a la FP Ferran Dalmau, a partir de l’anàlisi de les publicacions de l’esquerra Independentista (EI) dels darrers 50 anys, ens en fa una radiografia política en forma d’un llibre de 221 pàgines, publicat per edicions El Jonc (2015), que porta el títol de Lletra per a la batalla . Ho fa en un estil amè, sovint amb picades d’ullet, de complicitat, als possibles lectors que van viure les lluites que es ressenyen. El text està dividit en tres grans blocs, llibres per a la batalla, autors per a la batalla i editorials per a la batalla, relaciona les tres potes de la producció editorial independentista i els seus vincles. Ferran Dalmau ens explica que el text està format per 30 càpsules d’intrahistòria de l’EI, que de forma clara i d’acord amb la metodologia fixada per l’autor ens apropen a l’evolució d’aquest corrent històric. Al final del llibre abans de la bibliografia, trobem 51 notes que amplien la informació del text.
El llibre és una memòria representada per les múltiples organitzacions, partits i sigles, que anirem coneixent en la seva ordenada aparició al llarg dels textos estudiats. Una memòria feta de la voluntat de bastir una cultura nacional popular, que ens permetés avançar en la construcció d’una estratègia d’alliberament en la lluita contra l’Estat i l’edificació de la República catalana.
En moments de la lectura hem pogut reviure alguns dels fets, persones, que es descriuen, l’autor ens apropa a la trajectòria política de, F.Cucurull, M.Viusà, A.Valls, M de Pedrolo, X.Romeu, J.Moners, N.Cadenes, M.Mercè Marçal, Lluís Maria Xirinacs, la lectura dels seus escrits, aspectes de la seva personalitat ens fan més entenedors els seus escrits, interrelacions teòriques entre els autors i entre les microhistòries publicades.
Vull destacar del llibre l’apartat, 1.6 L’acta fundacional, tardana del PSAN, que es troba a la pàgina 45. En aquest espai ultra la minibiografia de Josep Ferrer i Ferrer, es fa esment del llibre del qual n’és autor, Per l’alliberament nacional i de classe (escrits de clandestinitat) 1978, un recull de treballs teòrics de Josep Ferrer que són una síntesi brillant de la situació del moviment independentista des del 1939, el Front Nacional de Catalunya (FNC), fins a la data de redacció dels textos. Rellegint les pàgines esgrogueïdes i subratllades, hi trobem anàlisis i reflexions d’una notable actualitat. En el moment de la seva edició el llibre fou una aportació valuosa al debat, la formació i l’orientació d’aquells joves estudiants i treballadors que després formaren els quadres polítics del PSAN, PSANp, MDT, la històrica vella guàrdia independentista que ha resistit i combatut els embats del franquisme i la monarquia borbònica.
A la pàgina 71 del llibre, com a homenatge i recuperació de la memòria independentista, l’autor fa esment de dos militants d’Estat català membres de la xarxa d’evasió Maurice de la resistència francesa, exterminats pels nazis, són Pere Llussà i Batlle, integrant del Comitè Executiu d’Estat català i Joaquim Casamitjana i Rico, capturat a Tolosa de Llenguadoc per la Gestapo a finals del 1943, fou assassinat poques hores després de la seva detenció. Els dos militants independentistes esperen un estudi que els tregui de l’oblit, alhora que contribueixi a fixar l’esforç de l’independentisme català en la lluita antifeixista a Europa durant la IIa Guerra Mundial.
El llibre, escrit en un estil planer i un català pulcre, és un text de referència imprescindible per a qualsevol estudiós o militant de l’EI. Gràcies a la bona metodologia d’estudi i la passió que hi posa el seu autor el text es llegeix amb interès i plaer. F.Dalmau com a resultat dels seus treballs de recerca històrica és coautor del llibre, EPOCA, l’exèrcit de l’ombra.