Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura
Ha mort Xavier Dalfó, fundador de la revista "Canigó"

Junt a la seva parella Isabel-Clara Simó, Dalfó va impulsar Canigó, la publicació progressista i d'àmbit nacional de Països Catalans que va tenir una durada de 30 anys

11/04/2016 Cultura

Aquest diumenge ha mort Xavier Dalfó i Hors, periodista, editor i impulsor de la revista Canigó, una publicació sobre cultura, informació i pensament de referència antifranquista que defensava el marc nacional dels Països Catalans. Estava casat amb l'escriptora Isabel-Clara Simó, que es va convertir als anys setanta en la cara visible d'aquesta revista.

Dalfó va néixer a Figueres el 1933, i amb només 21 anys va fundar Canigó (el 1954)  junt a Isabel-Clara Simó, revista que Dalfó va dirigir fins el 1971, salvant les limitacions i la censura de la dictadura franquista. Canigó va deixar de publicar-se l'any 1983.

En aquesta revista hi col·laboraven Paco Candel, Josep Pla, Carles Fages de Climent o Salvador Dalí, entre altres. Aquesta publicació que va tenir una durada de 30 anys i per la qual Dalfó va abandonar el negoci familiar a Figueres; més tard es va traslladar a Barcelona per deixar l'àmbit local i convertir-se en el setmanari català de referència.

Tal i com assenyala la notícia de Món.cat, Xavier Dalfó va entregar bona part del fons d'arxiu de la revista a la Universitat d'Alacant. Per altra banda, l'any 2014 va rebre una placa d'homenatge a Figueres, la seva ciutat natal, per la seva important tasca cultural.

Valora
Rànquings
  1. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines prepara un acte a Lloret de Mar el 10 de juliol
  2. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  3. La CACG es nega a canviar l'itinerari de la protesta antimonàrquica del proper dimecres
  4. La Fundación Princesa de Girona fa una nota de premsa per contestar el rebuig institucional de l'Ajuntament de Girona
  5. Fa 6 anys de la mort d'Eva Serra i Puig, lluitadora independentista i historiadora
  6. Mobilització a Barcelona i Girona contra la turistificació
  7. Aurora Picornell i Femenias
  8. La nació catalana, singularitat històrica
  9. Revertir la insatisfacció popular, la frustració política i la manca d’alternatives
  10. Pals a la roda pel català a l'escola i als mitjans de comunicació públics al País Valencià
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid