Fins al 8 de novembre, l’entitat recollirà totes les propostes de candidats que es facin arribar a través del web www.premimartigasull.cat, o bé mitjançant un correu electrònic a info@plataforma-llengua.cat o per correu postal a l’adreça de la Plataforma per la Llengua (Via Laietana, 48 A. principal 2a). Posteriorment, un jurat avaluarà les candidatures i en seleccionarà tres, que passaran a la fase final on el públic serà qui votarà la proposta definitiva.
En aquesta tercera edició, la Plataforma per la Llengua espera augmentar la participació popular de 8.000 vots i de 150 candidatures de l’edició del 2014. El certamen vol, per una banda, mantenir viu el record de Martí Gasull i Roig i el seu activisme en favor de la llengua, i per l’altra, reconèixer l’esforç que persones o entitats dediquen a difondre la llengua com a eix vertebrador de la realitat social del territori catalanoparlant.
En la primera edició del certamen, el premi va recaure en l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, mentre que en l’anterior edició, la del 2014, Escola Valenciana va ser qui va veure reconeguda la seva tasca en defensa del català amb el premi Martí Gasull i Roig.
En record de Martí Gasull i Roig
Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d’abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir al mont Manāslu a l’Himàlaia, quan una allau va caure al campament base on descansava la seva expedició. La seva família i la Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i de condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d’en Martí en l’àmbit de l’activisme lingüístic. L’octubre de 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya a títol pòstum. També va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona. Per a més informació sobre Martí Gasull i Roig podeu clicar aquí.
El premi
El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000€ i se li entregarà un guardó creat especialment per l’orfebre i joier Joaquim Capdevila, reconegut internacionalment. Capdevila ha participat en les principals exposicions de joiera contemporània del segle XX a Europa, Amèrica, Austràlia i Japó. La seva obra està present en diferents museus d’Europa. Capdevila ha dissenyat altres distincions com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya o el guardó dels Premis Nacionals de Cultura.
El jurat
En aquest edició, el Premi Martí Gasull i Roig compta amb un jurat format per 8 persones de reconegut prestigi: Jaume Cabré, escriptor (Barcelona, 1947); Carles Torner i Pifarré, escriptor (Barcelona, 1963); Carme Forcadell, lingüista i activista política (Xerta, 1956); Rosa Serrano i Llàcer, mestra, escriptora i editora valenciana (Paiporta, 1945); Jordi Manent, membre fundador de la Plataforma per la Llengua (Barcelona, 1977); Isona Passola i Vidal, productora, guionista i directora de cinema (Barcelona, 1953); Bernat Gasull (Barcelona, 1971), membre de l’equip tècnic de l’entitat i germà de Martí Gasull, i Òscar Escuder, president de l’entitat.