Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Més de 2000 persones visiten a Prats de Molló l'exposició sobre la guerra civil i de l’exili republicà

"Un treball de memòria i difusió imprescindible per retre homenatge a totes les víctimes de les atrocitats d'aquest conflicte"

15/08/2015 Història

D'ençà el passat 10 de juliol, més de dues mil persones han visitat a Prats de Molló (Vallespir), l'Exposició "Llibertat!" que aplega més de 2000 documents originals de la Guerra Civil i de la Retirada (període 1931-1975). La mostra, presentada per Elena Gual i Patrick Lluís, té com objectiu la de convidar el visitant a ampliar els seus coneixements sobre aquest drama que no és presentat dins de cap manual escolar i que ha estat silenciat. L'exposició encara es pot veure fins el 23 d'agost al Grup escolar Georges Clerc (plaça del Firal) de la població.

Amb aquest treball, es fa memòria històrica, que cal tenir present, ja que es recorda que les democràcies europees de l'época, així com Léon Blun i el seu govern del Front Popular, van signar el pacte "ríducul de no-intervenció" i que van abandonar als republicans de la península a mans de la dictadura. També recorda que tant Alemanya com Itàlia, determinades a provocar un conflicte mundial van prestar totes les ajudes a Franco, sacrificant la població civil.

L'exposició, segons Elena Gual i Patrick Lluís, es també l'ocasió per remarcar que l'esglèsia catòlica espanyola va participar de manera activa i intensa a l'eliminació d'un poble, d'una República, d'una cultura i que va donar suport a l'elaboració d'un règim d'ultra-dreta.

Els organitzadors demanen al visitant de no descuidar que, dins un esperit fet de generositat, Prats de Molló va mostrar la seva capacitat a ser solidari i a fer tot el possible per acollir les desenes de milers de víctimes d'aquest drama únic dins de la història del segle XX.

Batlle de Prats de Molló

El passat 18 de juliol, Claudi Ferrer, batlle de la població, va inaugurar oficialment l'Exposició amb unes paraules molt emotives "els meu compatriotes de Prats de Molló, han reaccionat majoritàriament, cada vegada, contra els desastres de les guerres, de les invasions, de les injustícies, de les dictadures... I això des de fa segles. Al menys des de Josep de la Trinxeria, passant per Jacin Verdaguer i el seu Canigó (espai priviligiat i últim refugi de totes les llibertats), sense descuidar l'Avi, Francesc Macià, la Retirada i la Resistència contra el Nazis. Sempre amb el desig d'ajudar els menyspreats, d'oferir la nostra solidaritat i de lluitar constantment per la justícia i per mantenir ben viva la flama de la Llibertat.

...amb aquesta exposició de perpetuar la memòria de les nostres conviccions i de conservar la flama d'aquest foc interior, que no s'apagarà mai en el camí, difícil però exaltant de la defensa de la nostra Llibertat".

André Alis 

Tot aquest material que es pot veure a la mostra ha estat recollit i catalogat per l'Elena Gual i Patrick Lluís, i han comptat, entre altres, de l'oferiment de les famílies Alis, Cailet i Guix pel préstec de documents.

Cal tenir present que André Alis (1883-1958), farmacèutic, molt inserit en la vida social de Prats de Molló ha estat un testimoni priviligiat de tots els esdeveniments del municipi. Amb el seu fill, Jean (1920-2011) van fotografiar i descriure els principals fets de la vida de la població o molt concretament, de l'arribada dels republicans a la fi de la guerra.

Dibuix de Tísner

El llibret de presentació de la mostra recull diversos documents que es poden veure aquests dies en aquesta contrada del Vallespir. Un d'ells, és un dibuix d'Avel·lí Artís i Janer "Tísner" (1912-2000), datat a Prats de Molló el 19-2-1939. El dibuix va quedar consercat 76 anys per la família Guix i només va ser exposat al febrer de 2015 per l'exposició "Memòria" de la plaça de les Glòries de Barcelona.

Tísner s'allistà voluntari a l'exèrcit republicà. En acabar la guerra, va passar pel Coll d'Ares amb el seu amic, l'escriptor Pere Calders (1912-1994). Més tard, els es van exiliar a Mèxic on va passar 25 anys.






Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid