La Plataforma Aigua és Vida (AeV) ha presentat aquesta darrera setmana al·legacions al Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya per al període 2016-2021 i al seu programa de mesures, a més a més, ha presentat una queixa davant l’Oficina Antifrau de Catalunya i el Síndic de Greuges de Catalunya. Per Aigua és Vida el Pla només garanteix els interessos privats d’aprofitaments hidroelèctrics i de comunitats de regants, i s’oblida de l’estat ecològic de les masses d’aigua.
L'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és la responsable de l'aplicació de la Directiva marc de l'aigua (DMA), instrument que obliga als estats membres de la Unió Europea a vetllar pel bon estat ecològic de les masses d’aigua. La Directiva marc de l’aigua fixava per a l’any 2009 l’aprovació dels primers plans de gestió, i la necessitat de revisar aquests plans cada 6 anys. Per aquesta raó, l’ACA ha posat a exposició pública el Pla de gestió del segon cicle (2016-2021), un cop ha finalitzat el primer cicle de planificació (2009-2015).
Segons l’ACA, l’objectiu d’aquest Pla és que les masses d’aigua assoleixin un bon estat ecològic, però les entitats ecologistes que integren Aigua és Vida opinen el contrari. Aquestes organitzacions denuncien que els règims de cabals de manteniment són inferiors en un 40% respecte als fixats al Pla sectorial de cabals de manteniment de 2006, amb l’excepció de bona part de la Muga (de Pont de Molins fins la desembocadura) i del tram final del Llobregat pels que no s’ha fixat cap cabal de manteniment. Segons AeV és inadmissible que nou anys després, tot i no haver desenvolupat ni aplicat cap Pla Zonal d'Implantació de Cabals de Manteniment, i sense cap mena de rigor ni cap justificació cientificotècnica, es proposi una disminució en un 40% dels cabals de manteniment.