Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
violència de gènere
València és la primera ciutat europea amb un mapa sobre violència de gènere classificada per barris

L’estudi mostra com la violència de gènere no es distribueix a l’atzar, sinó que existeix un patró espacial vinculat a les característiques dels veïnats.

09/07/2015 Gènere
Llaç violeta contra la violència de gènere Llaç violeta contra la violència de gènere

La revista American Journal of Epidemiology ha publicat l'estudi titulat "El Territori Epidemiologia de la violència de parella: Faci Barris matèria?" en el seu número de juliol. Amb aquest treball, la ciutat de València és la primera ciutat europea amb un mapa sobre violència de gènere classificada per barris. La recerca ha estat dirigida pel professor Enrique Gracia Fuster, catedràtic de Psicologia Social de la Universitat de València.

Utilitzant tècniques avançades d’estadística espacial i mapes de malaltia, l’estudi demostra que els veïnats i les seues característiques importen en la distribució desigual del risc de violència de gènere en les ciutats. Aquesta recerca naix d’una iniciativa conjunta entre el departament de Psicologia Social de la Facultat de Psicologia (Universitat de València), el Departament d’Estadística i Recerca Operativa de la Facultat de Matemàtiques (Universitat de València), i ha sigut possible gràcies a la col·laboració del grup GAMMA (Grup d’Actuació contra els Maltractaments) de la Policia Local de València.

El treball mostra variacions geogràfiques del risc de violència de gènere i que determinades característiques dels veïnats influeixen en aquesta variació desigual del risc. Veïnats menys preparats en termes econòmics i educatius, amb majors nivells d’immigració, físicament deteriorats i amb majors taxes de delicte són aquells on el risc de violència de gènere és major. Per tant, l’estudi mostra com la violència de gènere no es distribueix a l’atzar, sinó que existeix un patró espacial vinculat a les característiques dels veïnats. Una prevenció més efectiva de la violència de gènere ha de tenir en compte els factors contextuals de risc que poden estar presents en els veïnats.

L'estudi s'ha basat en la geolocalització de 1.623 ordres de protecció per violència de gènere, per al que ha sigut imprescindible la col·laboració del grup GAMMA de la Policia Local de València. Per a l'anàlisi de les característiques dels veïnats s'han utilitzat 552 seccions censals, que són les unitats administratives més xicotetes disponibles. Destaca, en aquest sentit, l'elevada resolució de les unitats utilitzades.

El fet que existisquen veïnats amb majors nivells de risc posa de manifest la necessitat que les iniciatives d'intervenció i prevenció es dirigisquen a aquelles àrees de la ciutat particularment desfavorides. L'anàlisi de la distribució espacial de casos de violència de gènere és una anàlisi nova que pot exercir un paper important per al treball de prevenció i protecció de les víctimes de violència de gènere, proporcionant un instrument nou als professionals i els responsables de les polítiques d'intervenció i prevenció.

Els resultats de les anàlisis entre les característiques dels veïnats i la incidència de la violència de gènere en els mateixos, en la mesura en què identifica patrons significatius i distribucions desiguals del risc de victimització en els mateixos, pot contribuir a avaluar les estratègies existents de prevenció i intervenció, i a dotar d'informació nova per al disseny d'estratègies de prevenció.

Les anàlisis d'aquest tipus poden ser de gran utilitat per a dissenyar i avaluar l'efectivitat de noves polítiques de prevenció que tinguen en compte la distribució espacial tant dels casos de violència de gènere com dels factors de risc, ajustant recursos i estratègies. Un potencial benefici d'aquest tipus d'acostament a l'anàlisi de la violència és que pot constituir una nova eina de comunicació entre administracions públiques en l'anàlisi conjunta de la problemàtica de la violència de gènere en la nostra societat, de l'evolució del fenomen en les ciutats, i per a la comparació d'estratègies d'intervenció i prevenció.

Els potencials beneficiaris dels resultats d'aquest tipus de recerca són, no solament els col·lectius professionals implicats en la lluita contra la violència de gènere, sinó també totes aquelles dones que es troben en risc de patir violència de gènere i els seus fills i filles, risc que podria veure's reduït substancialment aplicant les polítiques i destinant els recursos comptant amb més i millor informació sobre el problema.

Valora
Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  4. Joan Rocamora, amb el puny clos
  5. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  6. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  7. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  8. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  9. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  10. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid