Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Residus
Al descobert una gran trama de manipulació del mercat en la recollida de residus

També a Catalunya un seguit d'empreses partivipaven en la manipulació del mercat: companyies com Cespa (filial de Ferrovial), Hera Tratesa, TMA, Tradebe, Ecoimsa, Amboil, Rua Papel, Sebastià Llorens, Alianplast, Recuperació de Pedreres i Trisa (controlades per FCC), Marcel Navarro i Griñó Ecològic, a més de l’Associació Catalana d’Empreses de Serveis de Residus (ACESER)

31/01/2015 Economia
Vista de l'abocador de Can Carreras a Rubí Vista de l'abocador de Can Carreras a Rubí
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha anunciat una de les actuacions contra les pràctiques de manipulació del mercat. L’organisme ha sancionat amb 98,2 milions d’euros, una de les multes més altes, 39 empreses i tres patronals de gestió de residus industrials, recuperació de paper i cartró, i sanejament urbà (recollida d’escombraries, neteja viària i sanejament d’aigües).

Entre les empreses sancionades figuren grans grups constructors i de serveis, com ACS (23,2 milions), FCC (16,8 milions), Sacyr (15,2 milions) i Ferrovial (13,6 milions), a més a més de l’empresa familiar Saica (5,3 milions). Aquestes cinc grans empreses del sector suposen gairebé el 75% de la multa.

De Catalunya, a més a més del cas de FCC, hi figuren companyies com Cespa (filial de Ferrovial), Hera Tratesa, TMA, Tradebe, Ecoimsa, Amboil, Rua Papel, Sebastià Llorens, Alianplast, Recuperació de Pedreres i Trisa (controlades per FCC), Marcel Navarro i Griñó Ecològic, a més de l’Associació Catalana d’Empreses de Serveis de Residus (ACESER) i firmes d’altres comunitats amb instal·lacions catalanes, com la basca Recypilas i la madrilenya Irmasol.

Les empreses implicades portaven a terme des de 1999 en alguns casos una "pràctica concertada global de repartiment del mercat" mitjançant la qual es respectaven els clients públics i privats respectius, es repartien els nous clients i les licitacions dels ajuntaments, i intercanviaven informació comercial sensible (clients, ofertpresentades a aquests clients…), a més a més d’utilitzar les patronals per coordinar-se.

Una trama de corrupció estatal

S'han destapat un gran nombre de casos a Madrid, Sevilla, Màlaga, al País Basc, Ceuta i Melilla. Tal i com ha descrit la notícia el diari El Periódico, es posaven d’acord de cara a les licitacions dels ajuntaments, l’«entramat estava suportat pels contribuents», que es veien obligats a pagar més. Un exemple és el d’un contracte de residus urbans a la perifèria de Madrid. Un acord entre ACS, FCC i Ferrovial va fer que quedés desert el concurs de 542 milions pel baix preu ofert, de manera que l’ajuntament va haver de deixar el servei a FCC, que ja el gestionava.

La investigació que ha destapat aquesta trama va arrencar a començaments del 2012 quan durant una inspecció a unes empreses de residus sanitaris de Balears, la CNMC va recopilar informació que li va permetre començar a estirar el fil. Així s’han aconseguit acreditar «desenes de conductes» contràries a la normativa de competència que han afectat ajuntaments grans, petits i mitjans.

Valora
Rànquings
  1. Homenatge a Luís Maria Xirinacs arreu de la nació
  2. L’època del Neronisme o el capitalisme desfermat
  3. Daniel Cardona i el separatisme insurreccional
  4. La pluja no pot aturar la dignitat del poble valencià
  5. II Congrés d'Habitatge de Catalunya a Granollers
  6. Tornen de nou les mobilitzacions de pagesos que fa un any van bloquejar les principals de vies de comunicació
  7. Comunicat de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines arran de la "gira americana" de la princesa Leonor
  8. Decidim!!: "Amb l’autoorganització popular continuem amb la lluita contra el govern criminal"
  9. La CUP apunta que el PSC ha sentenciat l’animalisme posant-lo en mans d’ARA Reus
  10. Milers de persones concentrats en defensa del veïnat de la casa Orsola de Barcelona
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid