El Jutjat Penal número 11 de València aplega avui la primera jornada del judici oral contra 16 membres de Greenpeace i un fotoperiodista sota una petició fiscal de 3 anys de presó per a cada un dels encausats.
Es tracta del judici més dur que ha afrontat Greenpeace en la seua història a la península. L'organització ecologista podria haver d'afrontar un pagament de 357.371 euros en concepte de multes i indemnitzacions com a presumpte responsable civil subsidiari. El judici s'allargarà fins a l'11 de desembre. Greenpeace ha destacat que "defensar el medi ambient” és “un dret i un deure consagrat per la Constitució en el seu article 45".
L'Arctic Sunrise atraca a València en suport als encausats
L’emblemàtic buc trencagels de Greenpeace que s’ha convertit en tota una icona del dret i el deure de defensar el medi ambient, obrirà les seues portes al públic i als escolars del País Valencià. No obstant això, el vaixell ha navegat des de les Illes Canàries fins al port del Cap i Casal amb un objectiu concret: Donar suport als 16 activistes ecologistes que al febrer de 2011 participaren en una protesta en la qual es va pintar 'Perill nuclear' sobre una torre de refrigeració de la planta de Cofrents, i a un fotoperiodista independent que va cobrir la informació. L'acció va posar de manifest la falta de seguretat de les instal·lacions nuclears, però malgrat ser un acte pacífic.
L’arribada del buc al Golf de València es produeix després de participar en una recent i polèmica protesta contra les prospeccions de Repsol a Canàries, on tres activistes van resultar ferits després de l'envestida de llanxes de l'Armada espanyola. Com a conseqüència d’aquesta protesta pacífica a Canàries, Greenpeace va haver de pagar 50.000 euros d'aval imposats pel Ministeri de Foment per a poder alliberar el vaixell, retingut a Lanzarote, i així arribar a temps a València per a donar suport als encausats.