La central ha patit aquesta parada després de detectar un augment de temperatura en l’edifici de la turbina a causa d’un fuga de vapor. Cal recordar que en les centrals nuclears de tipus BWR (reactor d’aigua en ebullició), com ho és la de Cofrents, el vapor d’aigua que mou la turbina prové directament del nucli del reactor, és a dir, que està en contacte amb les barres de combustible d’urani i és per tant altament radioactiu. Açò confirma que almenys s’ha produït una contaminació radioactiva de l’edifici de la turbina, la qual cosa suposa que aquest accident s’ha de classificar almenys amb el grau 1 en l’escala INES d’accidents nuclears. La turbina es troba a més fora de l’edifici de contenció, que és el que està dissenyat per impedir l’extensió de la radioactivitat en cas d’accident del reactor. El que no s’ha comunicat encara és si aquesta contaminació radioactiva ha eixit també a l’exterior de l’edifici de la turbina.
Cal destacar que l’accident s’ha produït només dos setmanes després de la posada en marxa de la central després d’una parada de 48 dies, que ha sigut més llarga del normal, per a dur a terme la recàrrega del combustible i operacions de manteniment. El fet que una central amb el manteniment acabat de fer patisca un accident d’aquest tipus posa de manifest el grau de deteriorament que pateix la central, que ja porta 27 anys de funcionament, a pesar que estava dissenyada en un principi per a una vida de 25 anys; també evidencia la irresponsabilitat del Ministeri d’Indústria i del CSN en renovar-li la llicència de funcionament al març d’enguany per 10 anys més.
La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Greenpeace, Intersindical Valenciana, Ecologistes en acció-PV, Acció Ecologista-Agró, WWF-Valencia, CGT-PV, Joves Verds, Acció pel clima, Gecen, Compromís pel Territori, Xúquer Viu, Baladre, CAT-PV, Salvemos Mijares, Amigos de la Tierra i La Ribera en Bici.