La CUP Barcelona ha presentat, mitjançant un vídeo, el que entenen que és proposta de “codi ètic”. "Són els principis d’acció política que considerem que haurien de caracteritzar una candidatura municipal de ruptura amb la “vella política” a l’Ajuntament de Barcelona", remarca la formació.
Entenen, actualment "ens situem en un context d’intensa convulsió política, tant a nivell nacional com també a nivell municipal. Tots els actors polítics institucionals s’estan ressituant davant de l’actual crisi de confiança amb el sistema de partits. En aquest context estan apareixent noves candidatures i partits que públicament pretenen, com la CUP, trencar amb la “vella política”".
Per a la formació, molts d’aquests vells i nous agents estan ressituant les seves pràctiques mitjançant el que s’ha anomenat “Codi ètic”. Un codi ètic que vindrien a ser els principis d’intervenció política que han de caracteritzar les formes, metodologies i finalitats de la participació de la candidatura en les institucions públiques.
Proposta de codi ètic
1. Limitació de mandats. Els regidors i regidores han de tenir els mandats limitats a un màxim de dues legislatures.
2. Limitació dels sous. La retribució́ dels regidors i regidores ha de ser com a màxim 2,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional (1.613€ nets/mes).
3. Sense duplicitats de càrrecs. Les persones que integren la candidatura no han de tenir una duplicitat de càrrecs en les institucions públiques ni en la mateixa organització.
4. Independència i transparència financera. La candidatura no ha de demanar cap crèdit bancari per a finançar-se i ha de fer públics els ingressos i les despeses anuals, el cost de la campanya electoral i la renda dels regidors i regidores.
5. Assemblearisme. La candidatura ha de prendre les decisions de forma democràtica, horitzontal i assembleària, una persona un vot. Aplicant i defensant el programa polític i consultant als moviments socials i populars mitjançant assemblees obertes o consultes telemàtiques.
6. Instrument de les lluites socials. Ha d’esdevenir l’instrument de les lluites populars i moviments socials emancipadors a l’Ajuntament de Barcelona, fent pròpies les seves demandes, sense negociacions ni apropiacions partidistes.
7. Enfortir el poder popular. Els ingressos institucionals han d’anar destinats a potenciar l’autoorganització social i col·lectiva al marge de les institucions, evitant en tot moment el clientelisme.
8. Llums i taquígrafs. Ha d’investigar i auditar la gestió econòmica i urbanística de l’entramat municipal i supramunicipal de l’Ajuntament de Barcelona, per a denunciar i desemmascarar l’opacitat, les corrupteles institucionals i la ingerència dels lobbys empresarials.
9. Radicalització democràtica. Ha d’apostar per l’establiment de mecanismes municipals per fer efectiva la democràcia directa, participativa i inclusiva del veïnat en la presa de decisions polítiques dels barris i la ciutat.
10. Ruptura amb l’Estat. Des del municipalisme, la candidatura ha de defensar la independència i la construcció dels Països Catalans, una acció imprescindible per a la ruptura i l’inici d’un procés constituent.