Una radiografia de la corrupció a l'Estat espanyol revela que hi ha gairebé 1.700 causes obertes en els seus diferents òrgans judicials, més de 500 imputats en aquests procediments i només una vintena complint condemna en alguna de les presons del territori espanyoles, segons dades recaptades per Europa Press.
País Valencià, molts imputats però cap empresonat
Al País Valencià, hi ha múltiples escàndols de corrupció oberts però cap polític està a la presó. A les Corts Valencianes, fins a cinc diputats del PP estan imputats, quatre d'ells pel "cas Gürtel", i la cinquena, l'alcaldessa d'Alacant, Sònia Castedo, pel "cas Brugal". Però també estan imputats fins a cinc exdiputats "populars" que van renunciar a l'escó.
14 persones empresonades a les Illes
De l'estudi es desprèn que, les Illes Balears és el territori on hi ha més presones empresonases per alguna causa relacionada amb la corrupció. Per diferents casos, estan a la presó l'exconseller Josep Juan Cardona, l'exdirector general Kurt Viaene, l'exgerent del Consorci Antònia Ordinas i l'exregidor del PP a Lloseta Felipe Ferré. També han acabat a la presó l'exalcalde d'Andratx Eugenio Hidalgo (PP) i l'exgerent de l'empresa pública Bitel Damià Vidal, condemnat a cinc anys per una trama de desviament de fons.
De la mateixa manera, estan també a la presó diverses persones responsables de l'extingit partit Unió Mallorquina, començant per la qual fos presidenta del Parlament balear i del Consell de Mallorca, María Antònia Munar, condemnada a un total d'onze anys i mig per diferents casos. També estan a la presó per condemnes fermes l'exvicepresident del Consell de Mallorca Miquel Nadal, els exconsellers Bartomeu Vicens i Francesc Buils i l'excap de l'Institut d'Inversions per a la Millora de l'Entorn Turístic Antoni Rebassa. En total, unes 14 persones.
No és el cas de l'expresident Jaume Matas, condemnat a nou mesos de presó per tràfic d'influències en el primer dels casos pels quals ha estat jutjat i que està pendent que el Govern resolgui la seva petició d'indult abans d'entrar a la presó.
Cas apart és l'exregidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma Javier Rodrigo de Santos, que va entrar a la presó en 2009 per malversament fons en clubs d'alterne masculins i abusar de menors. Des de març es troba en un Centre d'Inserció Social. També al febrer d'aquest any va entrar a la presó l'expresident d'Agrupació Social Independent (ASI) Joaquín Rabasco per desviar més d'un milió d'euros de l'Ajuntament mallorquí de Llucmajor a quatre empreses lligades a ell.
Catalunya
Aquest mateix any ha ingressat l'exinspector cap d'Hisenda, Josep Maria Huguet, condemnat a sis anys i deu mesos per la seva implicació en el "cas Hisenda", i també els expresidents de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) Antoni Herce i Enric Roig, condemnats a quatre anys i mitjà per malversació, encara que aquest només va a la presó a dormir. A més, l'Audiència de Barcelona ha ordenat aquesta setmana la immediata entrada a la presó de l'empresari andorrà Fidel Pallerols i de Vicenç Gavaldà d'UDC, condemnats per un finançament irregular.
A més, estan imputats en casos de presumpta corrupció en diferents fases d'investigació el diputat de CiU Oriol Pujol; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet (CiU); l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos; el diputat de CiU Xavier Crespo, l'exvicepresidente del Govern central i expresident de Caixa Catalunya, Narcís Serra (PSOE); l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet.