Durant el primer debat, el qual es celebrà el passat divendres, Anna Arqué explicà en què consistia la manifestació del proper 30 de març a Brussel·les. Segons la portaveu de l’entitat el problema rau en què s’està concultant un dret democràtic fonamental de milions de ciutadans europeus com és el de decidir lliurement el futur dels pobles. En aquest sentit remarcà, doncs, que la marxa que tindrà lloc a finals d’aquest mes es per poder exercir amb totes les garanties aquest dret.
El procés escocès
La segona conferència fou a càrrec del diputat pel SNP (partit nacional escocès) al parlament britànic, Angus McNeil, el qual explicà la situació actual que viu el seu país i les perspectives que s’albiren a partir de la data del referèndum, prevista per al proper dia 18 de setembre d’enguany, gairebé dos mesos abans del de Catalunya. McNeil exposà que el projecte independentista és d’esperança enfront del discurs de la por i del fracàs que, des de les institucions britàniques, s’està generant a mesura que s’atraca la data de la consulta.
Així i tot, es pogué constatar una diferència considerable respecte al cas català. En el procés sobiranista escocès, malgrat les reticències inicials del govern de Londres a deixar fer el referèndum, finalment s’ha arribat a un acord que permeti realitzar-ho. Una actitud dialogant que contrasta frontalment amb l’hostilitat manifesta per part de l’Estat Espanyol respecte al procés engegat al Principat. Per altra banda, McNeil recordà com en els darrers mesos el nombre de partidaris de la independència d’Escòcia havia augmentat considerablement i que cada vegada hi havia més gent engrescada.