Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Discriminació lingüística
La Plataforma per la Llengua denuncia a Europa el tracte discriminatori vers la llengua catalana

La Plataforma per la Llengua llança un vídeo en anglès que explica una de les conseqüències d’aquesta política excepcional: el català encara no és llengua oficial de la Unió Europea

05/12/2013 Llengua
 Plataforma per la llengua Logotip de Plataforma per la llengua

Tot aprofitant que demà, dia 6 de desembre, Espanya va institucionalitzar el Dia de la Constitució, la Plataforma per la Llengua recorda que l’espanyola és l’única constitució de la Unió Europea que no reconeix com a oficial d’estat i al mateix nivell que qualsevol altra, una llengua pròpia de les dimensions i de la vitalitat del català. A més, juntament amb la constitució búlgara, és l’única de la UE que imposa el deure de saber una llengua en el text constitucional; en aquest cas el castellà.

Pel que fa al tractament constitucional excepcional vers els ciutadans que parlen català, ni els successius governs del PP ni del PSOE no han mostrat voluntat d’equiparar Espanya als tractaments lingüístics que es reconeixen a la resta de països de tradició democràtica. Pel que fa al PSOE, l’anomenat document de Granada, amb el títol ”Hacia una estructura federal del estado”, consagra els mateixos privilegis, amb el castellà com a única llengua oficial de l’estat i amb el deure de conèixer-la, sense cap previsió de retocar l’article 3.1 de la constitució espanyola, que diu: “El castellà és la llengua espanyola oficial de l’Estat. Tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret d’usar-la.”

Com a exponent d’una de les moltes conseqüències d’aquest tracte discriminatori, la Plataforma per la llengua llança avui el vídeo en anglès “Catalan and the official European Union languages” que té com a objectiu explicar a Europa i al món perquè el català encara no és llengua oficial de la Unió Europea. De manera gràfica i entenedora, el vídeo explica les traves que tant el PP com el PSOE han posat per tal que el català no sigui llengua oficial de la UE. Els parlants de llengua catalana, després de 30 anys de demandes reiterades, encara no han aconseguit allò que se'ls reconeix a la resta d'europeus amb llengües de dimensions similars.

D'ençà que Espanya va entrar a la UE ha calgut modificar 16 cops el reglament i en totes aquestes ocasions el govern espanyol ha bloquejat sempre l'oficialitat del català. Aquest vídeo és, de fet, una versió adaptada, revisada i traduïda d’un primer vídeo en català fet públic fa uns mesos, que podeu trobar aquí. Amb aquesta nova versió, l’organització vol explicar a Europa i al món aquest tracte excepcional. El vídeo es farà arribar a centenars de contactes internacionals, de manera especial als estaments de la Unió Europea, inclosa la Comissió Europea i el Parlament Europeu. Com s’esmenta al final del vídeo, no és pas estrany que tants catalans reclamin un estat propi per ser reconeguts com a europeus amb els mateixos drets que la resta.

Valora
Rànquings
  1. Felip VI és rebut amb crits a Paiporta i acaba parlant amb un noi que porta una samarreta neonazi
  2. Poble Lliure promou mocions als ajuntaments per denunciar la gestió del PP de la crisi de la DANA al País Valencià
  3. Reflexions de les causes i efectes d’una DANA
  4. Som República i visca l’Aplec del darrer Diumenge d’Octubre
  5. "Panem et circences..." o bé una actuació criminal davant d'una tragèdia
  6. El Govern empara una psicòloga d’un centre de salut de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català
  7. Decidim! exigeix responsabilitats polítiques i penals
  8. L'ANC fa una crida a reprendre el camí a partir de la Declaració de la Independepència
  9. Poble Lliure condemna la gestió d'un govern colonial, capitalista i criminal
  10. USTEC·STEs (IAC) demana un permís per al personal docent i personal d’atenció educativa valencià per poder anar al País Valencià a atendre a les famílies afectades per la DANA.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid