Aquest dimarts al matí s'ha fet la roda de premsa del llibre "Vint i Ramon Barnils" de Laia Altarriba i el documental "Barnils tal com raja" d’Albert Lloreta i Laia Soldevila, una iniciativa conjunta d’Edicions DAU i el Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Ton Barnils, editor d’Edicions DAU i fill de Ramon Barnils, ha explicat que el llibre parla de vàries però es centra especialment en tres grans eixos: “el periodisme, la política i la seva biografia”. L’editor ha dit que les entrevistes no només són una aproximació a la vida del seu pare sinó que el seu conjunt constitueix una “crònica del periodisme des de mitjans del franquisme fins a finals del segle XX”.
També ha volgut destacar el suport de la Diputació de Barcelona, el departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Cugat i el Col·legi de Periodistes, gràcies als quals el projecte ha estat possible. També ha volgut agrair que Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio hagin cedit material per fer possible el documental.
Una forma “de reivindicar la seva manera d’entendre el periodisme”
L’autora del llibre, la periodista Laia Altarriba, ha destacat que la voluntat del Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el projecte és “un acte d’homenatge” al periodista i també una forma “de reivindicar la seva manera d’entendre el periodisme”. Altarriba ha explicat que pel llibre es van buscar persones que permetessin tenir una visió general de com va viure i com va exercir la professió.
La periodista ha destacat que ‘Vint i Ramon Barnils’ fa un retrat més enllà dels seus articles i de la seva imatge de tertulià o el polemista i descobreix una persona que tenia molt clar cap on anar i que tenia “el cap molt ben estructurat sobre com havia de ser el país”.
El fil conductor de l’audiovisual “és el mateix Ramon Barnils, que ens explica la seva vida” a partir de talls de ràdio
Per la seva banda, la guionista Laia Soldevila ha explicat que el documental que en principi havia de ser d’uns vint minuts de durada, va ampliar-se perquè la “complexitat del personatge així ho va requerir”. El documental està conformat per 26 entrevistes, 19 de les quals són inèdites (no surten al llibre) i té uns quaranta cinc minuts de durada. A diferència del llibre, Soldevila ha explicat que el fil conductor de l’audiovisual “és el mateix Ramon Barnils, que ens explica la seva vida” a partir de talls de ràdio i d’entrevistes escrits que van fer-li diferents mitjans al llarg de la seva vida.
Albert Lloreta, co-autor del documental, ha explicat que el projecte els ha donat a conèixer una figura que “no s’explica a les universitats”. Lloreta també ha reflexionat sobre si avui, exercir el periodisme com l’exercia Ramon Barnils és possible, tenint en compte “la precarització que viu el sector”.
El llibre i el documental recullen una sèrie d’entrevistes a familiars, amics, periodistes, polítics, noctàmbuls, etc. que van conèixer Ramon Barnils, entre els quals hi ha Joan de Sagarra, Pepe Ribas, Eliseu Climent, Vicent Partal, Biel Mesquida, Sergi Pàmies, Carles Flavià, March Recha, Ferran Torrent, Montse Majench i Ignasi Solé Sugranyes, entre molts d’altres. El llibre i el documental retraten un periodista d'estil corrosiu i crític i els temps que li va tocar viure.
Ramon Barnils va escriure i col·laborar a mitjans com Tele/eXpres, El Noticiero Universal, La Vanguardia, El be negre amb potes rosses, Ajoblanco, Solidaridad Obrera, Agència EFE i El Temps, etc. Va participar a Catalunya Ràdio, en programes com El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico. A través d'una sèrie de converses s'explica la seva vida i la seva aproximació al periodisme. Un retrat de l'època que va dels anys seixanta fins a finals de segle XX: la lluita antifranquista i el paper del moviment llibertari, així com un qüestionament de la Transició política i la seva aposta per la independència del nostre país.