Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un brindis a l'Horiginal de Barcelona clourà avui l'homenatge a Ramon Barnils

Un brindis commemoratiu homenatjarà avui el periodista Ramon Barnils, desaparegut el 14 de març del 2001, ara fa deu anys. Organitzat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), l'homenatge, que comptarà amb la presència de l'exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manuel Tresserras, és potser l'acte més tradicional i representatiu, però qui de debò s'ha bolcat en honorar, recordar i, és clar, enyorar la figura i professionalitat de Barnils han estat les centenars de persones que s'han bolcat a retre homenatge a Barnils a través de la xarxa.

Barnils s'hagués pogut esperar un brindis com el d'avui, però no pas un homenatge tan democràtic, obert, plural i participatiu, com el que s'ha pogut viure i veure a les xarxes socials al llarg d'aquesta setmana.

17/03/2011 10:44 Comunicació

Així, l'acte d'avu a l'Horiginal comptarà amb quatre ponents i unes quantes desenes d'assistents, però és que l'homenatge que s'ha viscut aquests dies a la xarxa, gràcies a l'impuls del Grup Barnils, ha deixat totalment en evidència els mitjans que encara s'han obstinat a silenciar el periodista, com quan va morir.

 En l'era de la revolució 2.0 aquests mitjans encara continuen tenint influència -el Media.cat enumera alguns diaris on el mateix Barnils va treballar, com ara El Mundo, El País, El Periódico i La Vanguardia-, però la censura que practiquen ja no té cap mena d'efecte. Fa deu anys Barnils va ser silenciat, i llavors no hi havia Internet. Ara, el desè aniversari de la seva mort ha destacat sobretot per aquesta dicotomia entre els mitjans tradicionals hispanocèntrics i l'homenatge desacomplexat i autocèntric -com Barnils- de les xarxes socials i dels mitjans digitals. Predicar amb l'exemple: actuar com actuava de qui parles. Sens dubte el millor homenatge que es mereix el periodista de referència.

Mitjans digitals i xarxes socials; predicar amb l'exemple 

En aquest sentit, l'etiqueta #Barnils de Twitter, que recopila totes les piulades que s'han anat fent sobre el periodista, ha tret fum durant tota aquesta setmana, sent Trending Topic dilluns. I s'han tret a la llum fotos inèdites en un homenatge que també s'ha fet sentir al Facebook.

De la seva banda, desenes de blocaires s'han sumat a la crida del Grup Barnils publicant apunts sobre el periodista. Tal com recull el grup, Joan Vila, president del GPRB parla de Barnils en aquest post de Nació Digital i en aquest altre al seu bloc personal; Pere Cardús, Albert Balanzà, Joan Perez, David Bassa, Saül Gordillo en aquest article al diari Avui, Daniel Condeminas, Oriol Gironés, Jordi de Miguel, Jordi Salvat, l'equip d'investigació de la Directa, Jordi Martí, Albert Roig, Roger Palà, Josep Gimeno, Roger Prims, Xavier Borràs, Josep Maria Pasqual, Damià Quetglas, Èric Herrera, Jordi Casals, Joan Puigcercós, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), Jordi Gabarró, Francesc Bellmunt, Lluís Estrada, Oriol Lladó, Vicent Partal, Miquel Bresolí, Eulàlia Mesalles, Francesco Puigcarbó, la CAL d'Esplugues i Esplugues Decideix, Mart de Garriga, Josep Mengual, l'equip Criteri, Lluís Soler, Bienve Moya, Josep Lluís Micó, Xarop de Ment, Albert García.

Qui també va predicar amb l'exemple de l'homenatjat van ser els els mitjans digitals. Tal com també resumeix el Grup Barnils, portals informatius com Comunicació 21, Cugat.cat, Llibertat.cat, Fundació ESCACC o Racó Català han parlat de la campanya, així com el 3cat24.cat, La Malla, Tribuna.cat, Nació Digital i Vilaweb. En el cas de Vilaweb, la notícia ha estat complementada per diversos articles d'opinió dedicats a Barnils escrits per Biel Barnils, Saül Gordillo, Rosa Calafat, Martí Estruch i Xavier Montanyà. El diaris Avui i ARA també s'ha volgut fer ressò del desè aniversari de la mort de Ramon Barnils. El Punt ja publicava, dissabte passat, una entrevista al president del Grup Barnils on també parlava de la figura del periodista.

Recordant Barnils a la radio i la televisió

ramon-barnilsRamon Barnils va treballar en molts mitjans de comunicació, entre els quals Catalunya Ràdio amb el programa "El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico". A la xarxa es poden recuperar dos d'aquests programes: l'un és del 29 de març de 1983 i l'altre del dia de nadal de 1984. A l'apartat històric de Catalunya Radio s'hi pot buscar altres programes i intervencions.

A més, el programa de Catalunya Radio, l'Oracle, dirigit per Xavier Graset, li dedicarà aquest dimarts 15 de març el programa amb uns convidats d'excepció: Ton Barnils, Saül Gordillo, Joan Vila i Triadú, Bernat Gasulla i Josep Vicent Boira.

Aquest dilluns, a la tertúlia radiofònica de Radio Sant Cugat també ha volgut recordar Barnils, santcugatenc d'adopció, amb les intervencions de Josep Maria Figueres, Víctor Alexandre, Xavier Fornells i Carmen Rojo.

A nivell televisiu, el proper dijous 17 de març Comunicàlia li dedicarà el programa d'entrevistes i debats Actualitat viva, que presenta i dirigeix Rita Marzoa, amb la presència de Biel Barnils, llibreter i fill d'en Ramon; i Pep Palau, gastrònom i amic personal de Ramon Barnils.

Homenatge a l'Horiginal

253949164I entre aquest gran homenatge comunicatiu, hi ha el petit homenatge d'aquest dijous, que servirà de colofó pel que ja podem anomenar la Setmana Barnils. A partir de les nou del vespre, amics, coneguts i gent interessada en la trajectòria professional de Ramon Barnils es reuniran a aquest bar de costat del MACBA per fer una copa en honor al periodista. A l'acte, hi haurà les intervencions de Joan Vila, president del GPRB, Assumpció Maresma, periodista i editora de Vilaweb, Núria Barnils, periodista i neboda de Ramon Barnils i Joan Manuel Tresserras, professor de la UAB i exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació. 

Durant la vesprada també es presentarà públicament el nou disseny del web de l'Observatori Crític dels Mitjans, una iniciativa del GPRB que pretén analitzar, amb una mirada crítica, les notícies aparegudes als mitjans de comunicació.


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid