Aquest dilluns 25 de novembre es commemora el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere. La data va ser establerta a la Primera trobada Feminista de Llatinoamèrica i el Carib, a Bogotà el juliol del 1981, tot i que no va ser reconeguda per la ONU fins al 1999. Es va escollir aquest dia en homenatge a les Germanes Mirabal, fidels opositores al règim de Trujillo a la República Dominicana del 1930 – 1961.
12 catalanes mortes en el que portem d'any
La violencia masclista s'endú cada anys desenes de vides. En el que portem d'any, 12 dones catalanes han mort a mans de les seves parelles; 7 al País Valencià, 3 a Catalunya i 2 a les Illes Balears. Una xifra que ha baixat considerablement en relació l'any passat: 21, 13 a Catalunya, 6 al País Valencià i 2 a les Illes. Especialment al Principat, no passa el mateix al País Valencià ni tampoc a les Illes.
La violència de gènere, però, és molt més que això, ja que els maltractaments i humilacions es manifesten de múltiples maneres, ja siguin agressions en l’àmbit de parella, agressions sexuals o matrimonis forçosos per posar alguns exemples.
'El patriarcat és violència. La resposta: Autodefensa!'
Sota aquest lema les organitzacions Arran, Alerta Solidària, CUP, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Endavant - OSAN, Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), han fet públic un manifest unitari amb el qual es pretén destacar el caràcter polític que s'amaga darrere la violència masclista. El document posa de manifest que en cap cas les víctimes de la violència de gènere es poden considerar fets aïllats, sinó que 'representen la punta de l'iceberg d'un sistema de violència estructural i institucional, en forma de capitalisme i patriarcat'.
L'Esquerra Independentista també ha volgut denunciar la manca de voluntat de canvi i la complicitat de les Institucions, en continuar perpetuant aquesta situació 'a través del seu silenci i immobilisme'. En aquest sentit, el manifest posa en qüestió la proposta de reforma de la Llei de Violència del govern espanyol que pretén incloure en les estadístiques de violència masclista, les dones que han estat hospitalitzades un mínim de 24 hores, acusant la proposta de 'ser un insult a les dones agredides' i un exemple més de manca de voluntat política pel canvi.
Les diferents organitzacions redactores també han volgut animar a continuar teixint xarxes i a continuar denunciant tots aquells casos de violències heteropatriarcals que dia a dia es donen a la nostra societat, recordant i reconeixent a totes i a cadascuna de les víctimes de les violències de gènere.
Convocatòries i esdeveniments arreu dels Països Catalans
Desenes de convocatòries i esdeveniments omplen les agendes del mes de novembre arreu dels Països Catalans amb activitats diverses per commemorar el Dia Internacional contra la Violència de Gènere.
Xerrades, col.loquis i taules rodones sobre temàtiques com la violència de gènere, el dret al propi cos o les relacions afectives són les principals activitats organitzades durant aquests dies, juntament amb tallers, exposicions, recitals de poesia, projeccions de pel.lícules i documentals o presentacions de llibres relacionats. També s'han organitzat diverses concentracions de denúncia a la violència de gènere i rebuig al sistema capitalista i patriarcal. Per altra banda, també podem trobar activitats de caire més festiu reivindicant l'eliminació de la violència de gènere com cercaviles, bicicletades, àpats populars, concerts o marxa de torxes. Podeu consultar tota la informació detallada aquí.
Finalment també cal recordar les manifestacions unitàries que tindran lloc el proper dilluns a la tarda a València, Palma, Barcelona, Tarragona i Alacant.
Manifestacions unitàries:
VALÈNCIA 19.30h. als jardins del Parterre
PALMA 20.00h. a la Plaça Espanya
BARCELONA 19.00h. Font de Canaletes.
TARRAGONA 19.00h. Plaça de la Font
ALACANT 19.00h. Plaça Calvo Sotelo
Consulta més detalladament totes les convocatòries i esdeveniments previstos en motiu d'aquest 25-N a l'Agenda.