Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"Les fotografies de "Warcelona" mostren els senyals inequívocs que alguna cosa no funciona a la nostra societat"
01/11/2013 Entrevistes

Entrevista a Jordi Borràs, fotoperiodistes i autor del llibre Warcelona. Una història de violència (Pol·len Edicions). Des d’aquest setembre, el llibre Warcelona es troba present a les llibreries i se n’estan realitzant presentacions a moltes ciutats catalanes

Aquest fotoperiodista ha patit diverses limitacions a la seva feina i fins agressions físiques per part de policies antiavalots. Més recentment, just aquest octubre, va ser amenaçat per membres d'extrema dreta com a represàlia per haver cobert manifestacions feixistes mentre realitzava la seva feina de periodista.

Tal i com assenyalàvem amb motiu del Premi Llibertat.cat que vam concedir-li per celebrar el nostre 5è aniversari, aquest il·lustrador i fotògraf, nascut a Barcelona l'any 1981, de ben menut ja canalitzava les seves virtuts artístiques dibuixant a les parets de casa. Es va formar en il·lustració i de seguida va buscar-se la vida en aquest món. Així, des de l'any 2003 col·labora regularment en revistes, periòdics i setmanaris, fins al punt que s'ha especialitzat en la il·lustració d'article o d'opinió, tot i que també ha passat pel dibuix científic i històric, pel llibre infantil i juvenil i la realització de cobertes per a llibres i revistes. En el camp de la fotografia, col·labora amb diversos mitjans de comunicació.

Borràs fa el que li agrada, i si pot ser, sent fidel als seus ideals i utilitzant la imatge per millorar el món. Tant és així que des del 2007 i fins a finals del 2010 ha estat el coordinador de l'Àrea d'Il·lustració del Setmanari Directa, la seva gran escola, on també hi dibuixa periòdicament, i ha publicat les seves fotografies més impactants a mitjans com Nació Digital. D'altra banda, armat amb una càmera se'l pot veure cobrint manifestacions i protestes i capturant injustícies per sacsejar consciències amb del poder que té la imatge.

A nivell de militància, ha passat pel Bloc d'Estudiants Independentistes (BEI) muntant-ne un nucli a Gràcia, pels Escoltes Catalans, per associacions i plataformes de barri, per Maulets durant l'època dels primers Rebrots i finalment per la CUP.

L’octubre i novembre del 2012 va presentar al Centre Cultural Euskal Etxea de Barcelona l'Exposició de fotografies "Warcelona [una història de violència]", un recull que mesos després va prendre forma en un llibre de referència del fotoperiodisme català, gràcies a la promoció d’un micromecenatge col·lectiu.

-"Warcelona", una crònica gràfica però també la plasmació d’una realitat viscuda durant els darrers anys ?
Sí, perquè és quan hi ha hagut més moviment al carrer amb molts aspectes interessants. La irrupció i enfonsament dels governs tripartits, trencant un model de partit únic que va durar molts anys, la polarització i atomització al Parlament de Catalunya i evidentment el que ha fet que aquest país tremoli de nou: la crisi econòmica i l'agudizació del conflicte nacional, ens han portat, novament, a viure uns anys on la política es fa al carrer i no al Parlament.
"La crisi econòmica i l'agudizació del conflicte nacional, ens han portat, novament, a viure uns anys on la política es fa al carrer i no al Parlament."
-Un violència polièdrica? El títol no només remet a només la violència de les imatge, oi?
No, precisament, la gràcia d'aquest llibre no és la fotografia en sí, que pot ser més o menys atractiva o tècnicament correcta segons qui la miri. El que pretén aquest llibre és, precisament, reflexionar sobre les mil violències que explica i sobretot el que realment s'amaga rere les fotografies: senyals inequívocs que alguna cosa no funciona a la nostra societat.
"El que pretén aquest llibre és, precisament, reflexionar sobre les mil violències que explica"
-Tu que cobreixes gran part de les mobilitzacions de tota mena, has pogut mesurar els canvis de consciències i d’actitud que viu la societat catalana...
Sí, d'un temps ençà hi ha més mobilitzacions, més gent a les manifestacions i sobretot, el que trobo més interessant, gent més variada. El prototip d'activista ja no és el que era fa uns anys i això enriqueix els moviments. El fet que durant aquests anys, la mitjana a Barcelona en una setmana normal sigui de 40 manifestacions, diu molt de fins a quin punt la gent ha pres els carrers, i també, com de silenciada esta la protesta.
"El prototip d'activista ja no és el que era fa uns anys i això enriqueix els moviments"
- Aleshores, no es tracta d’un llibre únicament artístic, sinó també de denúncia...
Sí, de fet, d'artístic en té ben poc. A l'hora de triar les fotografies he seguit el criteri informatiu més que l'estètic. És per això que la tria no ha estat gens fàcil, hi havia fotografies descartades estèticament i tècnicament bastant millors que d'altres que sí que surten al llibre.
"A l'hora de triar les fotografies he seguit el criteri informatiu més que l'estètic"
-Com a fotògraf, has patit els “danys col·laterals” d’aquesta violència, en diverses ocasions.
Sí, i desgraciament és una tema força habitual entre reporters gràfics. La sensació d'impunitat per part de quí té el monopili de la violència és un tema comú entre els manifestants però també per bona part de la premsa.
"La sensació d'impunitat per part de quí té el monopili de la violència és un tema comú entre els manifestants però també per bona part de la premsa"
-Creus que els professionals del periodisme no estan suficientment respectats o reconeguts per l’administració? Ara i aquí es vulneren els drets de la informació?
A partir del moment que, des de la il·legalitat, ens obliguen a portar un braçalet o armilla identificativa per poder fer la nostra feina i qui sí que té obligació per llei d'anar identificat en tot moment, no ho fa, és que tenim un problema gros. Els periodistes, i els gràfics no en som cap excepció, molestem quan ens qüestionem les coses i les veritats unilaterals. És per això que a la Catalunya del segle XXl cal dir ben clar que la llibertat de premsa sovint es veu coartada, no només per pressions econòmiques i polítiques, sinó també per la incapacitat directa de poder treballar perquè qui se suposa que ha de vetllar per fer complir la legalitat, t'impedeix fotografiar una acció o senzillament perquè t'amenaça en intentar fer-ho.
" És per això que a la Catalunya del segle XXl cal dir ben clar que la llibertat de premsa sovint es veu coartada, no només per pressions econòmiques i polítiques, sinó també per la incapacitat directa de poder treballar "
- Quant a les condicions laborals, el sector de la informació i més concretament del fotoperiodisme viu els moments més dolents de la seva història, per diverses raons. Com s’ho fa un dissenyador o un periodista jove per sobreviure entre retallades, precarització i altres adversitats?
En el meu cas, combino els dos oficis que més m'agraden, la il·lustració i la fotografia, i no sabria pas dir-te quin dels dos està més fotut. Crec que la diversificació de clients, la imaginació i la persistència són tres punts claus per tirar endavant amb el panorama actual. L'autoocupació també hi té un pes important: si no tens feina, inventa-te-la, perquè ningú te la vindrà a oferir, tard o d'hora obtidràs els seus fruits, segur. Malhauradament però, és molt més fàcil i eficient buscar clients a l'estranger que a casa nostra. Ara mateix la situació, també per aquests dos oficies, és molt i molt dolenta.
"L'autoocupació també hi té un pes important: si no tens feina, inventa-te-la, perquè ningú te la vindrà a oferir, tard o d'hora obtidràs els seus fruits"
- Aquest llibre de fotografies mereix una continuïtat, també sobre altres temàtiques recollides en les teves fotografies. Veurem més endavant un recull sobre la Via Catalana, sobre la lluita per la llengua....?
Sempre tinc projectes al cap, a vegades tants que hauria de tenir deu vides per fer-los tots. El que sí que puc avançar és que tinc un parell de temes coent-se a bon ritme, un dels quals, potser començarà a prendre forma ben aviat. I n'estic segur que farà parlar tant o més, que Warcelona.
"Tinc un parell de temes coent-se a bon ritme, un dels quals, potser començarà a prendre forma ben aviat. "
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid