La Marxa Unitària pels Drets Socials al Penedès s'ha presentat aquest vespre a l'Escorxador de Vilafranca en el marc d'una nova assemblea preparatòria de l'acte que s'ha de celebrar entre l'Arboç i Vilafranca el proper 27 d'octubre.
A la roda de premsa han intervingut Marta Raventós, Maria Ferrerons, Josep Sala i Joan Mateu, que han explicar com s'havia gestat la idea de fer una marxa pels drets socials, el seu rerefons ideològic, les entitats que hi donen suport i el recorregut que tindrà.
La Marxa Unitària pels Drets Socials al Penedès està organitzada per diferents entitats i col·lectius, a banda de persones que hi participen a títol individual, amb la finalitat de generar un espai de confluència activa dels diferents sectors que s’estan mobilitzant a l'Alt i el Baix Penedès en defensa dels drets socials i laborals, en defensa del territori, per l’autodeterminació i per l'alliberament de gènere. Amb aquest rerefons s'ha iniciat una campanya conjunta, dins la qual tothom qui hi participi pugui posar en comú les lluites sectorials per convertir-les en una lluita col·lectiva.
Ara mateix hi ha una quarantena d'entitats que hi donen suport, des de moviments socials que treballen en diferents sectors fins a organitzacions culturals, solidàries, polítiques o sindicals. Les adhesions continuen obertes.
La Marxa
La data prevista per a la celebració de la Marxa és el diumenge 27 d’octubre. La Marxa s'iniciarà a l'Arboç i acabarà a Vilafranca, i al llarg del recorregut es realitzaran diferents accions per a visualitzar les diferents lluites i les reivindicacions que motiven la celebració de la Marxa. Durant el mes d'octubre està previst que es puguin fer actes i/o accions a diferents pobles i viles del Penedès, d'entre els quals destaquem els actes centrals: el divendres 18 d'octubre al Vendrell i el dissabte 19 d'octubre a Vilafranca. En tots aquests actes de suport hi haurà punts de venda de material fet expressament per a finançar la marxa, com ara samarretes i bosses.
Per què una marxa?
Han apuntat a la profunda crisi de l’economia capitalista fa viure a la societat catalana una època de regressió profunda en matèria de drets civils, laborals i socials.
En aquest marc, manifesten que els "fa imprescindible plantar cara i no restar indiferents davant el desmuntatge sistemàtic i premeditat del règim de drets socials. I menys encara quan aquest s’està duent a terme per la via de les retallades pressupostàries, i en el marc d’un procés de conversió en deute públic del gegantí deute privat generat durant anys d’especulació. És necessari lluitar per girar la truita d’aquesta dinàmica austeritària i imposar al capital financer transnacional, i als seus servidors polítics, els interessos de la majoria social.
Aquest any s'han realitzat diverses marxes pels drets socials, destacant especialment la Marxa pels drets socials del Garraf (el 14 d'abril) i la Marxa pels drets socials del Baix Montseny (l'1 de maig).