Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
75è Aniversari de les Brigades Internacionals (BI) a Montornès del Vallès

Crònica de l'Agustí Barrera sobre l'acte d'homenatge amb motiu del 75è Aniversari de les Brigades Internacionals (BI) a Montornès del Vallès (28/10/2013)

30/10/2013 Memòria històrica

A dos quarts de sis de la tarda, va començar al Teatre Municipal de la ciutat l’homenatge als Brigadistes. La mesa que presidia l’acte estava formada per representants de les organitzacions, Terre de Fraternité, l’Associació 14 d’abril i l’Ajuntament de Montornés, amb el seu batlle, José Montero. El catedràtic d’economia Ramon Franquesa, integrant de la mesa, féu una exposició detallada del context econòmic i polític de l’Europa dels anys trenta.

De fet, però, a més a més dels representants que eren a la mesa, qui ha estat el motor impulsor de tot plegat ha estat la Ventureta Ballús, que amb la seva energia i capacitat de seducció ha sabut aglutinar, al seu voltant, un valuós grup de col·laboradors i  que com gairebé sempre ella ha volgut, ha quedat en un discret segon terme.

La majoria de les intervencions, al voltant d’un vintena, se centraren a condemnar l’apologia del feixisme, feta massa vegades des de les institucions, homenatge a la División Azul per part de la delegada del govern espanyol al Principat, i l’anàlisi política del fenomen feixista.

Les intervencions dels iaioflautes de Sabadell, unes paraules de suport al batlle de Marinaleda i al sindicat andalús SAT, junt amb la intervenció d’Ada Colau, que resumí la situació de la lluita contra els desnonaments bancaris, foren les intervencions més celebrades.

El militant revolucionari cubà, Pedro Trigo, de 88 anys, que va participar en la fundació del Movimiento 26 de julio, ens explicà la participació dels 1.200 Brigadistes cubans a la Guerra dels Tres anys (1936-39). El diputat de la CUP David Fernàndez, esmentà en la seva intervenció el Brigadista alemany Hans Beimler, cità B.Brecht i, tal com ja ens té acostumats, les referències culturals  en el seu discurs foren abundoses. El metge cubà, Víctor Prieto, fill d’un Brigadista envià una nota d’adhesió. El professor Arcadi Oliveras denuncià l’espionatge informàtic del govern dels EUA, alhora que recordà que el Mariscal Josip Broz (Tito) era un brigadista, i que el model econòmic iugoslau era una còpia del Decret de Col·lectivitzacions d’Indústries i Comerços del Govern de la Generalitat de Catalunya ( 24/10/1936), que fou vigent al Principat del 1936 al 1939, i que implantà un model de socialisme autogestionari. El professor canadenc, Aziz Salmond, va fer una anàlisi de la conjuntura política actual, de les experiències de la guerra del 1936-39, i de la necessitat de bastir  l’alternativa a un capitalisme senil i depredador a la despolitització tecnocràtica.

Un acte de doble recuperació de la memòria històrica i dels valors revolucionaris del període 1936-1939.

En nom de l’EI, es va llegir aquest document com aportació al debat:

 

 

Els nostres germans de les Brigades Internacionals (Escrit llegit a l'acte de Montornès)

L’Esquerra Independentista (EI), vol honorar, amb aquesta cerimònia, els Brigadistes i els seus familiars. L’acte de solidaritat internacionalista  que van protagonitzar els anys 1936-1938, venint a lluitar contra el triangle feixista format per l’església, l’exèrcit i el capital, que ajudats pel nazifeixisme se sollevaren contra els governs de la República, de la Generalitat de Catalunya  i d’Euscadi, ens obliga a aquest més que merescut homenatge.

Sovint associem el feixisme als seus aspectes més propagandístics i simbòlics, l'esvàstica, les desfilades de Nuremberg, o la seva violència irracional. El nazisme rebé el suport de les grans multinacionals alemanyes, Bayer, Krupp, Siemens, Vollskwagen. M.Benz, AEG, perquè la seva consolidació, els ajudés a eliminar el moviment revolucionari (socialistes, comunistes) tal com va passar.

El feixisme és l'opció política, econòmica i militar, que adopta el capital i la burgesia quan veuen perillar la seva hegemonia política, com a conseqüència de l'agudització de la lluita de classes.

Els Brigadistes Internacionals vingueren a lluitar contra el feixisme representat pel capitalisme, el colonialisme i l'imperialisme, com a formes d'opressió, per a construir una societat sense classes. Nosaltres, com els nostres Brigadistes, només podem ésser antifeixistes, si alhora som anticapitalistes, si rebutgem el sistema d'explotació de la majoria, que ha de vendre la seva força de treball per  a poder viure, per part d'una minoria (Bancs, multinacionals, capital financer) que, amb l'ajut dels Estats al servei del capital, clouen el sistema d'explotació de les classes populars.

El feixisme, avui, és la dictadura del capital, imposada pel FMI, pel BCE i  l'OMC, el feixisme, avui, és Guantánamo, les guerres d'agressió de l'OTAN a Iugoslàvia (1991-1995), l'Iraq (1990-1991), Líbia (2011-2012) els beneficis de la Banca, la llei Wert, els desnonaments dels afectats per l'hipoteca, i la corrupció política acceptada com a fet normal.

Quan en un altre 28 d'octubre de 75 anys enrere, els Brigadistes de 53 països desfilaren per l'Avinguda 14 d'abril (la Diagonal), molts ploraven d'emoció pel comiat, el poble català els va omplir de flors, amb l'esclat de la IIa Guerra Mundial  nombrosos Brigadistes escamparien les flors de la llibertat i la revolta, en una Europa ocupada pel feixisme, i continuarien així, la lluita iniciada a la Península Ibèrica.

Un exemple de científic internacionalista, és el del  metge i cirurgià Norman Bethune (1890-1939), que integrat al batalló Mackenzie-Papineau de les BI, fou el responsable del “Servicio Canadiense de Transfusión de Sangre”.

L'agraïment  del poble català als lluitadors de la llibertat, als Brigadistes.

Visca la lluita de les nacions i classes oprimides !!

Visca la solidaritat internacionalista !!

Visca la Terra !!

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid