Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Parlament
El Parlament aprova fixar data i pregunta a la consulta abans d'acabar l'any

La cambra també aprova treballar per la il·legalització dels partits feixistes i reconeix els Països Catalans com una realitat compartida

27/09/2013 Política

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest divendres a la tarda amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP una proposta de resolució pel dret a decidir que aquests grups han signat conjuntament i que insta a portar de manera urgent al Congrés la petició de celebrar una consulta i a formalitzar la data i la pregunta abans d'acabar l'any. Segons la resolució, la data no podrà ser més tard del 2014.

ICV-EUiA i la CUP s'han sumat a la proposta de CiU i ERC després d'assegurar el paper principal del Parlament en el procés i de fixar que es negociï específicament la celebració de la consulta i no altres qüestions. El PSC, el PP i C's hi han votat en contra.

Els ecosocialistes han introduït modificacions en el text inicial que garanteixen que el Parlament faci una proposta de via o vies legals per iniciar un procés de sol·licitud al Congrés per realitzar un referèndum, així com la data i la pregunta de la consulta en el marc de la comissió parlamentària del dret a decidir i d'acord amb el Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

De la seva banda, la CUP s'ha sumat a la proposta després d'incloure un punt que recorda que les passades eleccions van expressar de manera molt clara la voluntat del poble de Catalunya de decidir lliure i pacíficament el seu futur, i el Parlament "ha d'actuar amb plena lleialtat i consonància a aquest mandat del poble".

Tot plegat ha de quedar decidit abans d'acabar l'any. ICV-EUiA i la CUP han afegit alguns punts a la resolució perquè aquest any no només es concreti data i pregunta, sinó també la via legal. S'ha mantingut el punt de CiU i ERC que estableix que el Parlament insta el president de la Generalitat a anunciar via, data i pregunta previ diàleg amb les forces polítiques i cercant el màxim consens possible.

Aprovat el Pacte Nacional pel Dret a Decidir

A la sessió d'aquest divendres també s'ha aprovat el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA s'han sumat al manifest de l'expresident del Parlament Joan Rigol mentre que la CUP s'ha abstingut i PP i C's hi han votat en contra.

També ha prosperat amb els vots de CiU i ERC la resolució perquè l'Agència Tributària de Catalunya tingui la capacitat de recaptar tots els impostos abans d'acabar el primer semestre del 2014 creant el cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat junt amb els nous pressupostos.

També ha reclamat convertir l'Institut Català de Finances en un banc públic, dissenyar la Seguretat Social catalana, reforçar les delegacions a l'exterior i elaborar un pla de transició d'infraestructures i un pla de transitorietat jurídica per assumir el funcionament de l'administració de Justícia.

La cambra ha reclamat a l'executiu que presenti en sis mesos un informe que faci balanç de tots els casos de deslleialtat institucional del govern espanyol i a exigir els deutes pendents, que elabori un contracte programa que prioritzi la despesa social i que s'impulsin tots els impostos recollits en el pacte d'estabilitat parlamentària.

Contra el fracking i a favor dels Països Catalans

Amb 105 vots a favor, l'hemicicle ha aprovat una resolució d'ICV-EUiA contra el fracking. El text insta el Govern a emetre, el més aviat possible, les resolucions denegatòries de les sol·licituds de prospeccions i a promoure els projectes legislatius necessaris per impedir que en el futur es puguin executar projectes de prospeccions i explotacions de combustibles fòssils en el territori de Catalunya.

Així mateix, exigeix que es realitzin totes les gestions i tràmits necessaris, inclosa la interposició dels recursos administratius i competencials que calguin, davant l’Administració central de l’Estat per oposar-se a la realització de prospeccions i explotacions d’hidrocarburs no convencionals. I finalment vol que es promogui l’actualització del Pla d’Energia de Catalunya per incrementar les previsions de producció d’energies renovables i fomentar la generació distribuïda, l’autoconsum, l’estalvi i l’eficiència energètiques, ampliant els objectius mínims fixats per la Unió Europea.

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han votat a favor d'un text presentat conjuntament que reconeix "els Països Catalans com una realitat cultural, lingüística i històrica compartida entre els seus diferents territoris, actualment ubicats en diferents estats i en el cas de l'estat espanyol en diferents comunitats autònomes”. Han aprovat també reivindicar la unitat de la llengua catalana i rebutjar les mesures dels governs aragonès sobre el Lapao i del balear contra la immersió lingüística.

Il·legalitzar els partits feixistes

El ple del Parlament també ha aprovat, amb els vots a favor de tots els grups excepte el PP i C's, una resolució dedicada a la lluita contra el feixisme presentada per ICV-EUiA que demanava que la cambra instés el Govern a promoure totes les accions legals necessàries per procedir a la ili legal·lització dels grups feixistes, nazis, xenòfobs o homòfobs que utilitzen o propugnen la violència, i a reclamar al Govern de l’Estat que adopti aquesta mesura.

Així mateix, reclama al conseller d'Interior que presenti al Parlament un informe exhaustiu sobre la presència i activitats dels grups feixistes, nazis, xenòfobs o homòfobs a Catalunya i que els Mossos d'Esquadra els vigilin més.

Pel que fa a accions de justícia i de recuperació de la memòria democràtica en relació al feixisme, el Parlament de Catalunya insta el Govern a personar-se en la causa que impulsa la jutgessa argentina Maria Servini de Cubría, que investiga els crims de la dictadura franquista aportant-hi els casos de tots els ciutadans morts o represaliats pel règim del general Franco i a oferir el suport administratiu necessari als ciutadans i entitats que vulguin sumar-se a la querella.

També demana al Govern que es personi com a acusació en el procediment penal derivat de la querella criminal interposada per “l’Associació Altra Itàlia. Movimento per la sinistra a Barcelona”, i per Alfonso Cànovas i Anna Raya pels massius i cruels bombardejos que la denominada “Esquadra legionària Baleares”, enviada pel règim feixista italià de Mussolini en complicitat amb els rebels franquistes, va realitzar entre el 12 de febrer de 1937 i el 29 de gener de 1939 sobre moltes ciutats i pobles de Catalunya i en especial sobre la ciutat de Barcelona.

La cambra catalana ha rebutjat una altra proposta de resolució del PP que demanava condemnar de manera enèrgica tant l'assalt feixista a la delegació de la Generalitat a Madrid com la crema de banderes i de retrats del Rei. Una proposta que també demanava respecte als actes commemoratius del 12 d'octubre.

Malnutrició infantil

El Parlament ha aprovat una proposta presentada per la CUP amb 133 vots a favor que aposta per determinar que els drets dels infants "estan per sobre d’una qüestió pressupostària, i per tant, garantir els recursos humans i materials per eradicar la malnutrició, les situacions de desemparament i de risc que pateix la infància i l’adolescència". Així mateix, demana que es garanteixi la suficiència de les beques menjador per a menors en situació de risc.

Economia social i solidària

La resolució sobre economia social i solidària de la CUP s'ha aprovat amb 105 a favor i 27 en contra demana que s'elabori una llei sobre l'economia social i solidària atès que "el desmantellament industrial del nostre país i que en aquesta conjuntura s’ha demostrat que el model cooperatiu és el més resistent a l’envestida neoliberal" i atès que l’economia social i solidària "reverteix els beneficis que genera en el territori i en el reforçament de la solidaritat col·lectiva".

Dret al propi cos

La resolució pel dret a decidir sobre el propi cos, que s'ha aprovat amb 88 vots a favor, 31 en contra i 11 abstencions, pretén que el Parlament exigeixi i vetlli pel desplegament total i efectiu de la Llei Orgànica 2/2010 de Salut Sexual i Reproductiva, i de la interrupció voluntària de l’embaràs, i que se'n blindin les garanties així com la seguretat i confidencialitat de les dones i professionals que practiquen una interrupció voluntària de l’embaràs.

A més, demana que es rebutgi i es combati qualsevol reforma regressiva de la llei i de la interrupció voluntària de l’embaràs per part del govern espanyol i que el Parlament iniciï els treballs per aprovar una llei pròpia de drets i salut sexual reproductiva.

CiU i ERC no volen garantir el cobrament de la paga extra dels funcionaris

CiU i ERC han impedit que el Parlament demani al Govern garantir el cobrament de la paga extra dels treballadors públics els anys 2013 i 2014. Hi han votat a favor PSC, PPC, ICV-EUiA, C's i la CUP. CiU i ERC, en canvi, han aprovat una proposta de resolució que garanteix que els treballadors públics "no perdran el poder adquisitiu" en 2014 sempre que l'Estat no aboni les compensacions derivades de l'impost a la banca.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid