En una nota de premsa la candidatura popular Compromís per Cerdanyola (CxC) ha recordat que va ser l’únic grup que es va oposar a la nova línia de préstecs ICO, que ha afavorit la “pèrdua de sobirania municipal”. Segons el CxC “el pla per al pagament de proveïdors era en realitat una intervenció de facto a l'ajuntament per part del govern de l'Estat, ja que dotava l'Estat de la capacitat d'imposar condicions al consistori quan així ho consideri”.
Segons el CxC “els crèdits es contractaven amb entitats bancàries privades a un interès d'usura (5,54% anual revisable), quan aquestes mateixes entitats havien rebut prèviament els diners de l'estat a un interès de l'1%”. Per a compromís per Cerdanyola “aquest era un nou instrument per transferir deute privat cap el sector públic”. Per a la formació política “existien mesures alternatives per garantir el pagament als petits proveïdors, donant-los més prioritat i aplicant reformes fiscals, que permetrien incrementar els ingressos, com l'eliminació de beneficis fiscals i l'augment d'impostos a les rendes més altes (especialment les del capital), i evitar els nous préstecs”.
Des d'aquesta candidatura popular consideren que la declaració d'il·legitimitat d'aquesta part del deute (com ja s'ha fet a altres municipis, com per exemple Badalona) “és un bon inici del camí, però per si sola queda curta”. I per això proposen “un acord pel qual es suspendria cautelarment el pagament d'aquests interessos fins que es resolgui el litigi judicial relatiu a la seva declaració formal d'il·legitimitat”.