Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Bales de goma
El Parlament crea una comissió per estudiar l'ús de materials antiavalots

CiU i ERC impedeixen incloure les bales de goma al nom de la comissió, tot i que també s'estudiaran

01/03/2013 Política

El Parlament ha donat llum verd a la creació d'una comissió d'estudi sobre models de seguretat i ordre públic i ús de materials antiavalots, com les bales de goma.

La iniciativa es va aprovar al ple de dimecres amb els vots a favor de tots els grups excepte el del PP, que hi va votar en contra. Tot i així, hi havia una altra petició que incloïa les bales de goma al nom de la comissió i va ser presentada per ICV-EUiA i el PSC. La CUP i C's hi van votar a favor, però CiU i el PP la van tombar, mentre que ERC es va abstenir. 

La comissió d'estudi que ha prosperat, impulsada per CiU i ERC, no porta explícitament el nom de pilotes de goma al nom, malgrat que les estudiarà igualment. El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch va manifestar al ple que "l'opinió pública pensa que cal prohibir les bales de goma" i aquest hauria de ser, precisament, el principal punt de la comissió.

El diputat del PSC Xavier Sabaté també va lamentar que en el títol de la comissió no hi surti el concepte de bales de goma, però la diputada d'ERC Gemma Calvet i el diputat de CiU Lluís Guinó van defensar que l'important és l'objecte d'estudi de la comissió.

El diputat de la CUP David Fernàndez, de la seva banda, va denunciar que la prohibició de les bales de goma fa tard perquè ja hi ha vuit persones que han quedat cegues per l'impacte de pilotes de goma entre els governs del tripartit i el de CiU.

"No som optimistes però esperarem"

Fernàndez va saludar des del faristols els membres de les entitats que demanen la prohibicó d'aquest armament que van assistir al Parlament. La plataforma "Ojo con tu ojo", creada arran de l'agressió patida per Ester Quintana, ha evitat valorar la polèmica de les dues propostes de comissió i ha dit clarament que l'únic que espera la ciutadania són "resultats pràctics". L'entitat confessa que no és optimista però que esperarà "per tenir esperança" i perquè Quintana sigui l'última víctima.

En aquest sentit, ha recordat que fa dos anys tots els grups van votar a favor d’una comissió semblant i tot plegat va quedar en un no res. La plataforma ha denunciat la "demagògia dels qui pretenen convertir víctimes en culpables, assenyalant les víctimes tot ratllant la ignomínia", sobretot la demagògia del representant del PP que va parlar de la “violència extrema” dels manifestants i del representant de CiU perquè va tractar d'accidents les agressions de les quatre persones que durant el govern de CiU han patit l'explosió d'un globus ocular.

"Ojo con tu ojo" subratlla, però, que per ara cap víctima de la violència dels manifestants "ha patit les greus lesions que han patit les víctimes de la violència policial". "Un contenidor cremat o un aparador esmicolat no és comparable a una cara destrossada", manifesta.

De la seva banda, Stop Bales de Goma ha valorat positivament la creació de la comissió perquè "és la primera vegada que els diputats obriran un debat específic sobre els mètodes policials i aquesta és una de les principals reclamacions que fa l’associació".

Tot i així, lamenta que el conseller d'Interior, Ramon Espadeler, hagi dit que “l’última paraula la tenen els Mossos”. "Ens preguntem quin és l’esperit democràtic del conseller en considerar que és la policia qui té dret a decidir sobre les seves armes per sobre del Parlament o del Govern. I en conseqüència, ens preguntem quina importància li donarà a les conclusions a què arribi la recent creada comissió sobre ordre públic", afirma SBG.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid