Cerdanyola per la Independència (CxI) -Assemblea Territorial de l’Assemblea Nacional Catalana a Cerdanyola del Vallès- volem mostrar el nostre suport a les reivindicacions i la tasca que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) porta a terme a la nostra ciutat i al conjunt del país.
Com a entitat popular, CxI no pot restar al marge del patiment que viuen dia a dia part dels nostres veins i veïnes. Creiem que el fenomen de les execucions hipotecàries està dirigit per una arquitectura legal decimonònica i arcaica a l’Estat espanyol, amb una llei inicial que data de 1946. Seixanta-set anys després, aquesta regulació obsoleta i gairebé inèdita a Europa per la seva duresa impedeix que situacions de dificultat d’una part de la població siguin conduïdes de forma humanitzada i moderna. Contràriament a això, les execucions hipotecàries a l’Estat espanyol es porten a terme amb cruesa, mentre paradoxalment l’accés a l’habitatge i altres drets bàsics, protegits per la Constitució espanyola, no resten garantits.
Els catalans i les catalanes coneixem molt de prop aquesta problemàtica, una constitució i unes lleis que són llegides d’una manera esbiaixada i política, mani qui mani, fet que provoca l’exclusió d’aquests drets d’una part important de la població. Les lleis han de servir per respondre a les necessitats del poble, no per collar-lo i mantenir-lo atrapat. Des de CxI creiem que la tossudesa amb què perviu aquesta legislació anacrònica, i com periòdicament els dos grans partits espanyols refusen modernitzar-la són el reflex de les estructures legals i polítiques immobilistes característiques de l’Estat Espanyol. És per això que, des de CxI, estem convençuts que la resolució a la problemàtica hipotecària s’haurà d’emprendre des de lleis modernes i més democràtiques, més pròximes a les legislacions europees, i que creiem que al nostre país només poden arribar des de la mà d’un nou estat, l’Estat propi català.
En aquest sentit, les dificultats econòmiques a les quals s’enfronta bona part de la població catalana, i de les quals el fenomen hipotecari només n’és una part, es podran superar amb garanties per part d’un estat que emergeixi de la voluntat dels i les catalanes un cop se superi per complet l’espoli fiscal. Un espoli fiscal que consisteix en una despossessió continuada i deliberada del 43 per cent dels impostos que paguem i que marxen del país i no tornen. En conjunt, prop de 300.000 mil.lions d’euros han estat pagats a Madrid des de 1986 i no han revertit ni en infraestructures ni en benestar per als catalans i les catalanes.
Per tot el que hem exposat, CxI expressem públicament la nostra simpatia i el suport a les reivindicacions i la feina que fa la PAH, i concretament a les tres reivindicacions conegudes de la Plataforma: en la dació en pagament, una moratòria de desnonaments immediata i la potenciació del lloguer social d’habitatge.
Cerdanyola del Vallès, març de 2013