Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Per la Ruptura Democràtica i la sobirania dels Països Catalans
04/03/2013 Hemeroteca
La Veu núm. 103 La Veu núm. 103

1. Un procés obert i una oportunitat històrica

El procés obert al Principat de Catalunya arran d’anys de les mobilitzacions independentistes i de la situació de col·lapse polític i econòmic de l’anomenat “Estado de las Autonomías” suposa una oportunitat històrica per a forçar la ruptura democràtica respecte d’un dels estats ocupants i obrir així el camí a la plena sobirania del conjunt de la nació catalana: els Països Catalans.

Un procés de ruptura que si acabés en un primer estadi amb la conquesta de la independència d’una part de la nació catalana, podria suposar un estímul i una polarització d’interessos arreu del territori nacional que podria afavorir ràpidament el desvetllament de la consciència social i nacional i el desplegament del moviment popular per la independència i la transformació social.

Aquest serà, com tots, un procés dialèctic, que enfrontarà els interessos del gran capital, les oligarquies econòmiques i els gestors de l’actual règim, partidaris de l’unionisme com a garantia d’estabilitat, amb els interessos, necessitats i anhels del la gran majoria del poble català: la classe treballadora i les classes populars, incloent-hi sectors de la petita burgesia marginats en l’actual cicle econòmic.

Per als sectors populars, la ruptura respecte a l’Estat espanyol suposa un afebliment del sistema de dominació i una oportunitat per a l’obertura d’un procés constituent per a la construcció d’un nou marc jurídico-polític fonamentat en la plena sobirania, la radicalitat democràtica i la justícia social.

I és aquí on la CUP i el conjunt dels i les independentistes d’esquerres tenim el nostre marc d’actuació; ens comprometem a participar activament en aquest procés per omplir-lo de contingut i per evitar que els sectors de la burgesia recentement convertida al sobiranisme acabin traint-lo i ressuscitant la política del pacte submís amb l’Estat espanyol i la seva oligarquia.

Aquest contingut, com ja hem comentat, el centrarem en els punts següents: la territorialitat: per la República dels Països Catalans; la plena sobirania econòmica (no a la UE); la radicalitat democràtica; la igualtat i la justícia social.

2. Les quatre potes del procés: organització, mobilització, acció institucional i internacionalització del conflicte

En funció dels objectius plantejats, la nostra actuació es centrarà en els àmbits següents, bo i entenent que no són compartiments estancs, sinó que serà l’acció coordinada en tots quatre àmbits la garantia de l’èxit:

  • Organització

- Construcció i/o enfortiment d’una xarxa nacional d’associacions i organitzacions populars. Promourem la creació i coordinació d’organitzacions populars d’arreu dels Països Catalans, tant a nivell sindical, com de lluites socials, culturals, lingüístiques, ecològiques, de lleure, etc.

  • Reforçament organitzatiu i ideològic del moviment popular per la independència, garantint-ne l’extensió arreu dels  PPCC, el qual cal anar dotant de continguts per tal d’impulsar un procés constituent en què es posin les bases per a la definició i construcció del futur Estat.

- Desplegament al conjunt del territori nacional d’un projecte polític inequívocament transformador i desacomplexadament independentista, com el que representa la CUP i la línia d’Unitat Popular, que reclami la construcció d’una República Socialista Catalana i que denunciï el paper còmplice de les forces reformistes oposades a la ruptura i el dret d’autodeterminació.

  • Mobilització

- Intensificació de la mobilització popular en defensa de la convocatòria immediata d’un referèndum clar i vinculant. Impuls i participació activa en les mobilitzacions unitàries amb consignes pròpies i pedagògiques.
- Impuls i participació en les diades d’arreu dels Països Catalans, visualitzant que el nostre és un projecte polític per al conjunt de la nació i reclamant, arreu, el dret a decidir lliurement el nostre futur.
- Promoció de campanyes de desobediència civil vinculades a diferents aspectes en què es manifesta l’ocupació (espoli econòmic, llengua, serveis públics, drets i llibertats, autonomia municipal, aspectes simbòlics...).

  • Acció Institucional

- Impuls de l’Assemblea de Representants Electes dels Països Catalans, com a eina de vertebració del territori i de participació dels representants municipals (regidors) en el procés.
- Proactivitat, participació i incidència en els diferents mecanismes que el Parlament de les 4 províncies haurà d’engegar de manera immediata. Això implica que cal participar des del principi en el debat sobre la Llei de Consultes o en el Consell de Transició Nacional (CTN). 

  • Internacionalització del conflicte

- Construcció d’aliances i complicitats amb els diferents organitzacions independentistes i d’esquerres europees, especialment Sortu (EH) i l’SSP (Escòcia), que permetin actuar de manera coordinada, sumar esforços i trobar nous aliats en el marc de l’esquerra real per al reconeixement efectiu del dret a l’autodeterminació i per a la construcció i visualització d’una alternativa democràtica i transformadora a l’Europa del capital.

3. El procés al Principat: garantir la ruptura, combatre el reformisme unionista

En el cas concret del Principat, la nostra actuació anirà adreçada, com diu el títol, a garantir la ruptura respecte a l’Estat espanyol i evitar que l’oligarquia i les forces polítiques defensores de l’statu quo facin fracassar el procés o el redirigeixin cap al possibilisme reformista d’un nou pacte amb Espanya.
En aquest sentit caldrà actuar, com sempre, amb un peu a les institucions i un altre al carrer per tal d’afavorir l’empoderament popular, la transparència i el control democràtic de tot el procés. En concret, la nostra actuació es veurà reflectida:

- Als ajuntaments i entitats supramunicipals, on continuarem impulsant iniciatives en favor de la plena sobirania promovent la desobediència respecte al marc jurídico-polític espanyol.

- Al moviment popular per la independència, on serem presents i actius promovent la mobilització, reclamant un referèndum clar i vinculant, proposant l’obertura d’un procés constituent i defensant la unitat dels Països Catalans i la sobirania econòmica.
- Aquests mateixos principis (mobilització, referèndum clar i vinculant, procés constituent, Països Catalans i sobirania econòmica) seran els que guiaran la nostra participació en òrgans com el Consell Nacional de Transició (que hauria de preparar el terreny per a la necessària confrontació amb l’Estat espanyol i les estructures necessàries per a la declaració d’independència), la comissió redactora de la nova llei de consultes, o l’organisme impulsor del referèndum d’autodeterminació.
- Un cop garantida la convocatòria del referèndum, abocarem tots els nostres esforços a guanyar-lo, explicant al conjunt de la classe treballadora, i especialment als sectors populars en lluita, l’oportunitat que la ruptura suposa per a la construcció d’un nou marc de relacions socials i de llibertats democràtiques.
- Si el referèndum (amb el compromís de fer-ne efectiu el resultat) no es convoca per abans de finals de 2014, la CUP promourà una moció de censura entenent que s’haurà perpetrat la més gran estafa a la democràcia des de la mal anomenada transició espanyola. Aquesta moció haurà d’anar acompanyada de  campanyes de mobilització i fustigació contra les forces polítiques que traeixin aquest compromís. En aquest escenari caldria activar també la desobediència civil.
- Si guanya el sí, la CUP exigirà que el Parlament faci una Declaració Unilateral de la Independència, posi en marxa els instruments necessaris per fer-la efectiva, obri oficialment un procés constituent i sol·liciti l’ingrés com a membre de ple dret a l’ONU.

4. Construir la República dels Països Catalans

Com ja hem comentat, la ruptura al Principat pot afavorir l’extensió del moviment independentista i la intensificació de la lluita de classes al conjunt del territori, fet que caldrà emmarcar en la perspectiva de la construcció d’una República Catalana radicalment democràtica, federativa i socialista.
Perquè això sigui possible, i com ja hem comentat abans, caldrà actuar en diferents àmbits i en diferents terminis, alguns dels quals ja s’han exposat:

- reforçament d’una xarxa sòcio-política d’abast nacional;
- extensió del MxI arreu del territori per situar-hi el dret a decidir en el centre del debat polític;
- desplegament del projecte polític independentista i d’esquerres arreu de la nació;
- impuls de l’Assemblea de Representants electes dels PPCC;
- intensificació i politització de les mobilitzacions.

Totes aquestes línies de treball hauran d’anar-se desplegant des del primer moment, en paral·lel al procés endegat al Principat, preparant el conjunt del territori per a la nova conjuntura postruptura.
Aquesta tasca de construcció nacional ha d’estar també present en l’actuació a les 4 províncies, tant a nivell institucional, com d’organització popular. Així, caldrà esmerçar esforços per tal que:

- La nova República Catalana defineixi com a nació el conjunt dels Països Catalans, i prevegi la federació amb aquells territoris que en un futur exerceixin el dret a decidir.
- La nova República Catalana actuï internacionalment pel reconeixement del conjunt del seu territori i pel dret de totes les catalanes i catalans a decidir el seu futur.
- El govern de la nova República Catalana tingui fixada l’obligatorietat de planificar, impulsar o coordinar polítiques (territorials, econòmiques, culturals, lingüístiques, etc.) que afavoreixin la interrelació de territoris i persones i la construcció nacional del PPCC.
- Totes les entitats, plataformes o organismes amb dret a representació internacional de la República Catalana promoguin la participació i/o coordinació a nivell nacional de PPCC.
- L’Esquerra Independentista es mantingui orgànicament unida arreu del territori, defensant un projecte comú i dotant-se de les eines i tàctiques més adients per dur-lo a terme en cada circumstància.

- El moviment per la independència mantingui estructures unitàries a nivell nacional i intensifiqui la seva activitat en forma de Moviment per la República Federal dels Països Catalans.

Valora
Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  4. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  5. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  6. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  7. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  8. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
  9. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  10. L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid