Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
El macro-centre comercial de Ses Fontanelles es vol construir sobre part de la zona humida

Les entitats que formam part de la Plataforma en Defensa de Ses fontanelles consideren que permetre aquesta urbanització és un error imperdonable, també pel futur turístic i comercial de la zona.

16/02/2013 Territori
Una vintena persones van desplegar una pancarta sota el lema "Salvem Ses Fontanelles" Una vintena persones van desplegar una pancarta sota el lema "Salvem Ses Fontanelles"

El macro-centre comercial que es vol edificar a Ses Fontanelles (badia de Palma) si que es vol construir sobre part de la zona humida existent. El plànol difós ahir per l’Ajuntament de Palma confirma aquest extrem: la urbanització de la darrera zona humida de Palma. Cal recordar que la promotora, el Govern i l’Ajuntament, han negat sempre aquest extrem, assegurant que la zona humida es protegia íntegrament i quedava intacte, segon informa el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB)

Fins a 5.000 m2 quadrats de zona humida completament urbanitzats

Les sospites de la Plataforma en Defensa de Ses Fontanelles s’han anat confirmant a cada passa feta pels promotors. La zona afectada directament téuna extensió de 5.000 m2 i es troba anegada d’aigua de manera permanent. Una vegada la promotora ha aconseguit tot un seguit d’autoritzacions i permisos per executar la urbanització, ja no ha ha estat necessari fer més “màrketing verd”. Fins i tot una web lligada al projecte reconeix ara sense cap mania que es vol urbanitzarà part de la zona humida “por necesidad de racionalidad viària”.

Un projecte fet a mida dels promotors que mai s’hauria d’haver consentit

Lamentablement, el Govern i l’Ajuntament de Palma han derogat un decret per reactivar aquesta urbanització i llavors han emès desenes d’informes favorables a la construcció del macro-centre comercial. Cada obstacle legal, ha estat sortejat amb prescripcions “a la carta”, recollits per exemple al Pla de Vigilància Ambiental elaborat per la promotora. Així aquest Pla permet translocar (desplaçar) la comunitat de Limonium barceloi a un jardí perquè s’ubiquen on es vol urbanitzar. Cal recordar que Limonium barceloi és una planta endèmica En Perill Crític d’extinció que sols viu a Ses Fontanelles, enlloc més del món. Les entitats que integram la plataforma, entenem que és un frau de llei permetre el trasllat, sense garanties de supervivència, d’aquesta població i recorda que l’obligació de l’administració és la de protegir l’hàbitat i l’espècie, no llevar-la d’enmig per afavorir una urbanització. Igualment ha passat amb les desenes de tamarells (Tamarix sp), presents a la zona que diuen que seran “trasplantats” a una altre zona. La plataforma no entén com les administracions que haurien de vetllar per conservar un espai natural es prestin totes elles a urbanitzar-lo tal i com vol la promotora.

Garantir la conservació d’una zona humida urbanitzant-la?

La promotora ha esquivat tot un seguit d’obstacles legals mitjançant aquest Pla de Vigilància Ambiental, un pla que el 21 de desembre de 2012 va rebre el si de la Comissió Balear de Medi Ambient amb un seguit de prescripcions. Una d’elles per exemple és: “garantizar la preservación de los valores ambientales de la zona húmeda”.

Oposició al projecte

Les entitats que formam part de la Plataforma en Defensa de Ses fontanelles pensen que permetre aquesta urbanització és un error imperdonable, també pel futur turístic i comercial de la zona.

La plataforma està integrada per persones i entitats com Greenpeace, ARCA, GOB, Amics de la terra, Arran, Biciutat de Mallorca.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid